Cara Mengurus Sumber Manusia & Hubungan Industri

Pengurusan sumber manusia dan hubungan industri sering mewakili kedudukan lawan di tempat kerja kesatuan. HR adalah peguam bela majikan. Hubungan industri - istilah yang sinonim dengan hubungan buruh - merujuk kepada perkara yang mempengaruhi pekerja kesatuan pekerja. Walau bagaimanapun, pengurusan SDM dan hubungan industri mesti wujud bersama di tempat kerja. Keberadaan koperasi dapat memastikan bahawa organisasi anda tidak perlu menangani mogok atau menjadi terlibat dalam timbang tara panjang atas perundingan tawar-menawar kolektif atau rungutan yang tidak dapat diselesaikan.

Kakitangan

Pengurus sumber manusia untuk tenaga kerja yang bersatu mesti mempunyai kepakaran dalam hubungan pekerja dan hubungan buruh atau industri. Walaupun dalam persekitaran kesatuan, ada pekerja yang tidak berada di unit tawar-menawar, seperti kakitangan pejabat, penyelia dan pengurus. Bergantung pada ukuran dan jumlah pekerja, organisasi mungkin mempertimbangkan untuk mengambil pekerja hubungan pekerja dan juga pakar hubungan pekerja, yang kedua akan menangani masalah hubungan industri.

Akta Perhubungan Buruh Nasional

Kakitangan jabatan HR dan semua penyelia dan pengurus harus berpengalaman dalam peraturan persekutuan mengenai hubungan industri, bermula dengan Akta Perhubungan Buruh Nasional. NLRA adalah undang-undang persekutuan yang mengatur hak pekerja, serta tanggungjawab majikan dan kesatuan pekerja. Perbuatan itu mempunyai beberapa perkara penting yang harus difahami oleh setiap orang dalam persekitaran kerja kesatuan: Tindakan tersebut melindungi hak pekerja kesatuan pekerja dan bukan pekerja mengenai pilihan mereka untuk terlibat dalam aktiviti kolektif atau tidak untuk terlibat. Tindakan itu juga melarang majikan dan kesatuan pekerja untuk mengganggu hak pekerja, tidak kira sama ada pekerja memihak kepada aktiviti kolektif atau menentangnya.

Tawar-menawar kolektif

Tawar-menawar kolektif adalah proses yang digunakan oleh majikan dan kesatuan pekerja untuk merundingkan kontrak yang menetapkan gaji, faedah dan keadaan kerja bagi pekerja dalam persekitaran kerja kesatuan pekerja. Oleh itu, istilah "unit tawar-menawar," yang menunjukkan kumpulan pekerja yang mempunyai apa yang disebut komuniti kepentingan dan dilindungi oleh kontrak kesatuan pekerja. Pengurusan sumber manusia sering memainkan peranan penting dalam proses perundingan. Pengurus HR mungkin menjadi perunding utama bagi pihak pengurusan. Sebagai tambahan, HR terlibat dalam penyediaan hamparan gaji dan faedah untuk rundingan. Hamparan ini mengandungi senario yang membantu majikan dalam menentukan kesan kenaikan gaji; mereka berguna dalam mengemukakan cadangan syarikat semasa proses perundingan bersama.

Pengendalian Rungutan

Pengurusan SDM harus menangani rungutan kesatuan sebaik sahaja timbul. Apabila pekerja kesatuan pekerja merasa bahawa dia telah ditegur atau diberhentikan secara tidak adil, dia dapat mengajukan rungutan. Pengurus HR atau pakar hubungan buruh bertanggungjawab untuk memproses rungutan pekerja-pekerja, yang biasanya merupakan proses tiga langkah. Prosesnya merangkumi pramugara kesatuan yang mewakili kepentingan pekerja. Sekiranya perkara itu tidak dapat diselesaikan dalam tiga langkah yang diperuntukkan, maka kes ini akan diselesaikan. Proses timbang tara dapat sama panjang dan mahalnya dengan proses pengadilan, keduanya merupakan proses yang ingin dihindari oleh pengurusan SDM bila memungkinkan.

Maklumat Gaji 2016 untuk Pengurus Sumber Manusia

Pengurus sumber manusia memperoleh gaji tahunan rata-rata $ 106,910 pada 2016, menurut Biro Statistik Buruh AS. Pada tahap rendah, pengurus sumber manusia memperoleh gaji 25 peratus $ 80,800, yang bermaksud 75 peratus memperoleh lebih banyak daripada jumlah ini. Gaji persentil ke-75 adalah $ 145,220, yang bermaksud 25 peratus memperoleh lebih banyak. Pada tahun 2016, 136.100 orang bekerja di AS sebagai pengurus sumber manusia.