Margin Keuntungan yang Baik untuk Organisasi Bukan Untung

Secara amnya, syarikat bukan untung tidak merancang untuk menjana keuntungan melalui operasi mereka. Sebaliknya, syarikat-syarikat ini berhasrat untuk menjana pendapatan yang dapat dimasukkan kembali ke dalam organisasi mereka, untuk memenuhi tujuan mereka dengan lebih baik. Namun, sebagai singkatan, pendapatan yang diperoleh syarikat yang melebihi perbelanjaan operasi kadang-kadang dikenali sebagai "keuntungan". Margin keuntungan yang baik untuk organisasi bukan untung bergantung pada sifat organisasi dan matlamatnya.

Struktur Bukan Untung

Apa yang merupakan margin keuntungan "baik" untuk organisasi nirlaba banyak bergantung pada struktur organisasi nirlaba, termasuk apa tujuan organisasi dan ukurannya. Walaupun beberapa organisasi bukan untung pada dasarnya adalah mesin penggalangan dana, yang dirancang hanya untuk mengumpulkan wang yang akan diagihkan semula --- yang merupakan keuntungan, pada dasarnya --- yang lain meletakkan semua wang mereka dalam fungsi mereka sendiri, yang bermaksud mereka memerlukan margin keuntungan yang rendah.

Tujuan

Dalam beberapa kes, organisasi bukan untung hanya akan berjaya jika syarikat itu selalu dapat melebihi anggaran operasi dan mempunyai sejumlah besar wang untuk digunakan untuk tujuan tambahan atau untuk diedarkan kepada individu yang layak. Namun, dalam beberapa kes, tujuan organisasi bukan untung hanyalah untuk menampung perbelanjaan pentadbiran organisasi, dalam hal ini margin keuntungan yang rendah adalah baik.

Perakaunan

Oleh kerana organisasi bukan untung tidak mencari keuntungan, definisi apa yang membentuk "keuntungan" sebenarnya agak keruh. Dalam banyak kes, organisasi akan menganggap apa-apa yang tidak memenuhi kos pentadbiran sebagai keuntungan. Walau bagaimanapun, organisasi lain mungkin percaya bahawa matlamat utama mereka hanya dapat dipenuhi dengan sejumlah wang yang dikhaskan untuk kos bukan pentadbiran, jadi apa pun yang melampaui angka ini adalah keuntungan.

Pertimbangan

Sebilangan organisasi bukan untung sama sekali tidak memperoleh keuntungan, tetapi sebenarnya sentiasa mengalami kerugian. Sebagai contoh, banyak organisasi bukan untung yang mempunyai matlamat sementara --- pemilihan calon tertentu, berlakunya undang-undang tertentu --- mungkin akan mengalami kerugian, kerana dapat mengumpulkan keuntungan tidak akan membantu mereka di masa depan. Oleh itu, syarikat-syarikat ini boleh dikatakan mencari margin keuntungan negatif.