Jenis ERP

Semasa perniagaan anda berkembang, pakej perisian yang tepat untuk menjejaki inventori, penghantaran dan perakaunan akan menjadikan anda cekap dan menguntungkan. Program perencanaan sumber perusahaan secara tradisional telah digunakan oleh pemain besar di pasaran yang mempunyai ribuan pekerja yang tersebar di seluruh dunia. Bagaimanapun, pembangun perisian kini memasarkan sistem ERP kepada syarikat kecil dan sederhana.

ERP Khusus Industri

Sistem ERP untuk syarikat besar sering dibina dari awal hingga sesuai dengan keperluan khusus dan unik organisasi. Untuk perniagaan kecil seperti perniagaan anda, model di luar rak akan berfungsi dengan baik. Sebilangan besar dikelompokkan ke dalam tiga kategori kepada syarikat pembuatan perkhidmatan, kewangan atau logistik.

ERP Berasaskan Web

Program ERP cenderung rumit, memerlukan komputer kelas atas untuk menjalankannya. Namun, daripada membeli perisian untuk dijalankan di komputer di pejabat anda, banyak pembekal menawarkan Perisian sebagai Perkhidmatan, atau SaaS. Dalam kes ini, anda membayar langganan untuk mengakses perisian dan data anda melalui internet. Oleh kerana program ini dijalankan di pelayan jauh, anda bebas mengaksesnya dari mana sahaja anda mempunyai sambungan Internet.

ERP Perniagaan Kecil

Walaupun sistem ERP dapat merangkumi segalanya dari pengurusan rantaian bekalan hingga penyelesaian perakaunan dan juga pengurusan hubungan pelanggan, perniagaan anda mungkin tidak perlu mengotomatisasi semua fungsi ini. Oleh itu, pembangun perisian menawarkan model yang diturunkan pada harga yang lebih rendah dan lebih menjimatkan. Sebagai contoh, operasi anda mungkin berfungsi dengan baik dengan sistem yang menawarkan pengurusan penjualan dan pesanan, tetapi meninggalkan modul untuk pengurusan gudang.