Ciri-ciri Orang Berjaya di Tempat Kerja

Kejayaan di tempat kerja dapat diukur dengan beberapa cara, seperti menaiki tangga perusahaan, dihormati oleh rakan sebaya atau mencapai tahap kepuasan kerja yang tinggi. Terlepas dari bagaimana kejayaan di tempat kerja ditentukan, mencapainya biasanya memerlukan lebih dari sekadar menampilkan dan meninju jam waktu setiap hari. Orang yang berjaya di tempat kerja cenderung berkongsi beberapa ciri umum.

Bertanggungjawab dan Bermotivasi

Pekerja yang berjaya ingin memikul tanggungjawab tambahan yang mungkin tidak termasuk dalam deskripsi tugas mereka. Ini termasuk sukarela untuk mengambil projek tambahan untuk membantu jabatan mengikuti peningkatan beban kerja atau memberi bimbingan kepada pekerja baru. Para pekerja mungkin menganggap memikul lebih banyak tanggungjawab sebagai cara untuk maju di dalam syarikat atau hanya sebagai cara untuk membantu jabatan mengalir dengan lancar.

Komunikator yang kuat

Pekerja yang berjaya biasanya merupakan komunikator yang kuat yang mempunyai kemahiran interpersonal yang sangat baik. Ini membantu mereka bergaul dengan pengurusan dan anggota jabatan atau kawasan kerja yang lain. Mereka berfungsi dengan baik sebagai sebahagian daripada pasukan dan bersedia menolong orang lain. Oleh itu, mereka sering dipandang sebagai pemimpin de facto walaupun mereka tidak memegang gelaran pengurusan rasmi, dan mereka biasanya dipandang tinggi oleh pengurus dan pekerja.

Kesungguhan

Ciri umum yang lain bagi pekerja yang berjaya adalah kesungguhan. Mereka selalu tepat pada waktunya untuk permulaan giliran mereka, mereka tidak mengambil cuti rehat atau waktu makan siang, dan mereka hanya mengambil hari sakit sebagai jalan terakhir. Mereka memastikan kerja mereka diselesaikan dengan sempurna dan betul, dan penyelia mereka menganggap mereka boleh dipercayai dan boleh dipercayai. Mereka menjauhkan diri dari amalan yang berpotensi berbahaya seperti bergosip mengenai pekerja lain dan mengambil bahagian dalam sesi mengelilingi penyejuk udara.

Fleksibel

Persekitaran kerja boleh berubah dengan kerap, dan pekerja yang berjaya adalah mereka yang menyesuaikan diri dengan perubahan dengan sedikit kesukaran. Mereka tidak begitu teratur sehingga perubahan dalam proses kerja menyebabkan kegelisahan. Sebaliknya, mereka mungkin melihat perubahan sebagai peluang untuk mengembangkan kemahiran baru dan memperoleh pengalaman baru yang akan menjadikan mereka lebih baik dan meningkatkan nilai mereka kepada syarikat.