Apakah Kawasan Papan Kekunci Komputer?

Papan kekunci komputer berfungsi sebagai antara muka manual utama antara pengguna dan sistem, yang dirancang untuk membawa idea, arahan dan komunikasi ke dalam dunia digital. Kecuali anda menentukan mikrofon alat dengar atau mengendalikan komputer dengan mata, nafas atau gegendang mulut anda, anda menghabiskan lebih banyak masa dengan menggunakan kunci daripada yang anda gunakan dengan menggunakan sebarang bentuk peranti input kecuali tetikus atau bola trek. Susun atur papan kekunci komputer menyusun kunci dengan cara yang bergantung pada corak menaip yang biasa.

Kekunci Mesin taip

Sebilangan besar kekunci pada papan kekunci standard menyokong menaip sentuhan atau memburu dan mematuk yang dikongsi komputer dengan nenek moyang mesin taipnya. Selalunya disebut sebagai "QWERTY" kerana urutan kunci pada baris pertama huruf, papan kekunci standard mendedikasikan 47 kekunci untuk huruf, angka dan tanda baca. Jenis susunan lain, termasuk susun atur Dvorak, mengatur kunci ini secara berbeza. Kekunci ruang, "Tab," "Shift," "Caps Lock" dan "Enter" juga berkorelasi secara langsung dengan setara mesin taip. Begitu juga, kekunci "Delete" atau "Backspace" sesuai dengan mesin taip yang membetulkan sendiri, di mana mekanisme pembetulan terbina dalam membolehkan pertama kali penghapusan aksara tersalah taip tanpa menggunakan pemadam atau penyembunyikan yang berasingan.

Kekunci Fungsi, Perintah & Navigasi

Perisian komputer menggunakan perintah papan kekunci untuk menata teks, membuat fail, melancarkan aplikasi dan proses akhir. Sebagai tambahan kepada kunci yang memasukkan data, papan kekunci komputer mempunyai kunci yang dapat diberikan oleh aplikasi dan sistem operasi kepada proses tertentu. Sebilangan besar kekunci ini menggunakan fungsi yang berbeza bergantung pada perisian di mana anda menggunakannya. Kekunci fungsi khusus, yang muncul di baris atas susun atur papan kekunci standard, membawa nombor F1 hingga F12 pada papan kekunci notebook dan F1 hingga F15 pada papan kekunci desktop bersaiz penuh. Kekunci "Ctrl," "Alt" dan Windows - "Command," "Option" dan "Ctrl" pada Mac - hanya mencetuskan arahan apabila anda menekannya bersama dengan kekunci alfanumerik. Papan kekunci notebook menggandakan kekunci anak panah,yang menggerakkan kursor ke arah kepala anak panah yang mereka paparkan, dengan kekunci "Pg Up," "Pg Dn," "Home" dan "End" yang memberikan navigasi tambahan. Papan kekunci buku nota juga menyertakan kekunci "Fn" yang anda tekan untuk menentukan fungsi gabungan mana yang dilayan oleh kekunci lain.

Pad Kekunci Berangka

Papan kekunci desktop bersaiz penuh menggabungkan papan kekunci berangka berasingan seperti kekunci pada mesin tambah atau kalkulator. Bersama dengan nombor 0 hingga 9, kunci ini merangkumi tanda baca yang berfungsi sebagai pengendali matematik - "+," "-," "*," "/" dan "=" - dan kekunci "Enter". Kekunci "Num Lock" menetapkan papan kekunci ini untuk memasukkan nilai angka sahaja dan tidak menghasilkan perintah, menyediakan fungsi navigasi atau mencetuskan input lain. Untuk menambahkan fungsi khusus ini ke susun atur papan kekunci notebook yang padat, anda boleh memasang pad kekunci angka pilihan.

Ciri Susun atur Lain

Papan kekunci yang berdiri sendiri mungkin termasuk kabel data terbina dalam atau yang boleh dilepas dan port untuk memasangkan tetikus atau bola trek. Beberapa papan kekunci bersaiz penuh merangkumi port tambahan yang membolehkannya berfungsi sebagai hub untuk sambungan peranti lain. Papan kekunci Macintosh merangkumi butang kuasa yang dapat memulakan sistem yang anda pasangkan. Beberapa papan kekunci menggabungkan pad sentuh, bersama dengan kekunci yang mengawal penyisipan dan pelepasan media optik, kelantangan audio dan penyenyapan suara, dan kecerahan skrin. Versi khas papan kekunci mandiri merangkumi papan kekunci berkod warna yang mengenal pasti corak input untuk perisian khusus, termasuk proses stesen kerja video dan audio. Papan kekunci yang direka untuk input bahasa lain, termasuk yang menggunakan huruf yang berbeza dan yang mempunyai sistem tulisan bukan huruf,mentafsirkan semula susun atur papan kekunci mengikut keperluan bahasa tertentu.