Bagaimana Menjana Tanda Idea secara Sah

Menurut definisi rasmi dari Pejabat Paten dan Tanda Dagangan AS (USPTO), tanda dagangan adalah perkataan, frasa, simbol atau reka bentuk yang mengenal pasti dan membezakan barang satu syarikat daripada barang yang lain. Oleh itu, tanda dagangan adalah bahagian penting dalam identiti syarikat dan harus dilindungi dengan teliti. Walaupun pendaftaran tanda dagangan tidak diperlukan untuk menetapkan hak pemilikan, pendaftaran tanda dagangan persekutuan memberikan anggapan sah hak milik dan kemampuan untuk melindungi tanda itu di mahkamah persekutuan.

1

Failkan aplikasi tanda dagangan anda dengan dokumentasi sokongan seperti nama pemilik, maklumat hubungan, gambaran tanda dan bayaran yang dikenakan. Bayaran asas permohonan adalah $ 275 bagi setiap kelas barang atau perkhidmatan dengan bayaran tambahan untuk pendaftaran pelbagai kelas, mulai September 2011. Sebagai pilihan untuk menyalin borang, Sistem Aplikasi Elektronik Tanda Dagangan (TEAS) menyediakan sistem dalam talian untuk melengkapkan aplikasi tanda dagangan . Sistem TEAS juga dapat membantu memeriksa kesalahan dan memastikan semua borang telah dihantar.

2

Pantau status aplikasi tanda dagangan anda melalui sistem Aplikasi Tanda Dagangan dan Pengambilan Pendaftaran (TARR). Proses permohonan dapat diselesaikan dalam masa sekitar satu tahun atau boleh memakan masa beberapa tahun. Rancang untuk memeriksa sistem TARR setiap tiga hingga empat bulan untuk mengetahui perkembangan aplikasi anda. Oleh kerana pendaftaran tidak diperlukan, anda boleh menggunakan tanda dagangan dalam perdagangan semasa aplikasi anda sedang diproses.

3

Fail untuk mengekalkan pemilikan tanda dagangan anda sebelum akhir tahun keenam penggunaan dan kenaikan yang sama selepas itu. USPTO tidak menghantar notis peringatan. Pendaftaran cap dagang yang sah boleh bertahan selama-lamanya sekiranya dokumen yang betul diajukan dengan betul.