Cara Menghantar Pautan Web di Facebook Dari iPad

Pautan web menunjukkan kandungan yang relevan yang ingin anda kongsi dengan rakan niaga atau pekerja yang mempunyai akses ke halaman Facebook syarikat anda. Anda boleh berkongsi pautan menarik yang anda dapati semasa menggunakan Safari untuk melayari iPad anda dengan menyalin dan kemudian menampalnya sebagai kemas kini status dalam aplikasi asli Facebook atau aplikasi Web. Satu-satunya perbezaan adalah bahawa pautan Web dalam aplikasi asli akan mengandungi gambar kecil yang berkaitan dengan URL tujuan, sementara di aplikasi Web, hanya URL yang dikaitkan dengan pautan Web yang akan ditampilkan.

1

Buka penyemak imbas Web Safari di iPad anda dan arahkan ke halaman di mana pautan Web yang ingin anda salin ke Facebook berada.

2

Pegang jari anda pada pautan Web selama kira-kira dua saat dan kemudian keluarkan jari anda dari skrin. Tetingkap terbang dari bawah layar iPad yang memaparkan pilihan untuk pautan Web yang anda pilih. Pilihan ini termasuk Buka, Buka di Halaman Baru, Tambah ke Daftar Bacaan dan Salin.

3

Tatal ke bawah senarai sehingga anda melihat "Salin" dan kemudian ketik pilihan tersebut. Tingkap ditutup.

4

Tekan butang "Laman Utama" pada iPad anda untuk menutup Safari.

5

Ketik aplikasi Facebook untuk membukanya jika anda memasang aplikasi ini pada peranti anda. Sekiranya anda belum memasang aplikasi Facebook, ketuk untuk membuka semula penyemak imbas Web Safari dan menavigasi ke Facebook.

6

Masukkan maklumat log masuk anda jika diminta oleh aplikasi Facebook atau di laman web Facebook.

7

Ketik ikon yang menggambarkan tiga bar mendatar di sudut kiri atas aplikasi Facebook asli pada iPad anda atau aplikasi Facebook di penyemak imbas Web desktop atau komputer riba anda untuk membuka menu, kemudian ketuk nama anda di bahagian atas menu untuk membuka halaman profil.

8

Tatal ke bawah sehingga anda melihat menu dengan pilihan untuk Status, Foto dan Daftar Masuk.

9

Ketuk "Status" untuk membuka skrin Kemas kini Status.

10

Pegang jari anda di dalam bidang kosong di skrin Kemas kini Status sehingga ikon bulatan muncul di bawah jari anda. Angkat jari anda dari layar, dan ikon "Tampal" muncul di dekat kedudukan jari anda.

11

Ketik "Tampal." URL yang dikaitkan dengan pautan Web yang anda salin akan muncul di aplikasi asli Facebook dan aplikasi Web. Dalam aplikasi asli, lakaran kecil dan keterangan ringkas pautan Web muncul tepat di bawah URL, dan anda sebenarnya boleh menghapus URL dan menulis teks yang diperibadikan berkaitan dengan pautan tersebut. Dalam aplikasi Web, hanya URL yang dikaitkan dengan pautan Web yang disalin.