Topik yang Perlu Dibincangkan dalam Mesyuarat Jualan

Sebagai pemilik perniagaan, anda mungkin mengadakan perjumpaan penjualan untuk menyampaikan maklumat dan idea kepada kakitangan penjualan anda. Mesyuarat ini membantu memastikan bahawa kakitangan memahami matlamat penjualan syarikat anda dan juga tujuan masing-masing. Sebelum anda menjadualkan perjumpaan penjualan, pastikan anda mempunyai tujuan untuk pertemuan tersebut dan cara yang menarik untuk mendekati topik pertemuan dengan pekerja anda.

Pelancaran Produk

Semasa anda melancarkan produk baru, hubungi rapat penjualan untuk memperkenalkan produk tersebut kepada pasukan penjualan anda. Semasa perjumpaan itu, anda dapat menggariskan ciri dan faedah, pilihan atau struktur harga, meminta idea mengenai strategi dan taktik pemasaran yang boleh digunakan syarikat untuk mendorong produk atau perkhidmatan dan memberikan tarikh penjualan produk kepada pasukan jualan anda.

Strategi Jualan Baru

Banyak syarikat menjual produk yang sama, tahun demi tahun, walaupun mereka terus menerus menghasilkan strategi penjualan baru untuk mempromosikan dan menjual produk tersebut. Strategi penjualan baru ini dapat membantu meningkatkan pangsa pasar anda, menarik pasaran baru, meningkatkan kuantiti pelanggan yang dibeli setiap pesanan atau memperkenalkan kaedah pengedaran baru. Anda boleh mengadakan pertemuan penjualan untuk memperkenalkan pasukan anda dengan strategi penjualan baru atau mengembangkan idea untuk strategi baru.

Trend Industri

Trend industri boleh mempengaruhi sama ada produk atau perkhidmatan menjual, jadi penting untuk membincangkan trend dengan kakitangan penjualan. Contohnya, jika anda memiliki butik pakaian, dan blog gaya terkini, majalah dan pertunjukan fesyen yang menyerlahkan gaun dengan ruffles, maklumkan kepada kakitangan anda semasa perjumpaan penjualan. Maklumat ini dapat membantu mereka membuat cadangan kepada pelanggan dan dapat membantu pembeli memilih pakaian untuk dibawa ke butik.

Jualan Semasa dan Unjuran

Pada awal suku, anda mungkin membincangkan dan menetapkan tujuan penjualan kepada kakitangan penjualan anda. Sebelum suku berakhir, anda boleh merancang mesyuarat penjualan untuk membincangkan penjualan semasa berbanding dengan unjuran penjualan. Perjumpaan penjualan ini dapat memotivasi pekerja untuk mencapai tujuan penjualan mereka, mengucapkan tahniah atas kejayaan mereka, sejauh ini, atau mengetahui cabaran apa yang mereka alami ketika mereka berusaha mencapai tujuan penjualan mereka.

Tingkatkan Perkhidmatan Pelanggan

Menyediakan pelanggan dengan perkhidmatan terkemuka dapat menghasilkan penjualan, jadi tidak hairanlah perkhidmatan pelanggan sering menjadi topik yang dibincangkan dalam mesyuarat penjualan. Topik ini sangat penting sekiranya anda menerima banyak aduan daripada pelanggan. Anda mungkin menggunakan mesyuarat untuk melatih kakitangan anda mengenai cara menangani pelanggan yang marah, atau cara terbaik untuk mendekati pelanggan ketika mereka memasuki kedai anda.

Mencari Prospek

Semasa perjumpaan penjualan, anda boleh membincangkan cara mencari calon pelanggan. Perkenalkan pekerja ke profil pasaran sasaran anda, yang menggariskan siapa pelanggan ideal syarikat anda. Profil ini harus memperincikan segala-galanya dari lokasi geografi, usia, jantina, status perkahwinan, pendapatan, tahap pendidikan, hingga hobi dan minat mereka. Perincian ini dapat membantu anda mengenal pasti jenis media yang menjadi sasaran pengguna pasaran anda, sehingga anda dapat menentukan tempat terbaik untuk beriklan.