Cara Menukar Tetapan Pelayan Proksi Windows

Pelayan proksi membolehkan anda mengatur dan memantau lalu lintas Internet dari pekerja di rangkaian syarikat anda. Ini mencatat akses Internet, melacak lawatan laman web dan membolehkan anda menyekat laman web tertentu. Anda boleh mengubah tetapan pelayan proksi Windows di setiap komputer di pejabat anda untuk mengarahkan lalu lintas rangkaian anda melalui pelayan proksi. Ini memerlukan membuat fail pendaftaran dan menjalankan fail pada setiap komputer untuk mengubah tetapan untuk semua pengguna komputer. Sebagai pilihan, anda boleh mengunjungi setiap komputer dan mengubah tetapan pengguna melalui pilihan Internet Explorer.

Fail Pendaftaran

1

Buat fail pendaftaran Windows dengan tetapan pelayan proksi syarikat anda. Klik butang "Mula", pilih "Semua Program", kemudian klik "Aksesori" dan "Notepad" untuk melancarkan editor teks Notepad.

2

Taipkan yang berikut ke dalam tetingkap Notepad, ganti nama atau alamat IP pelayan proksi anda dengan tag "% proxyserver%" dalam teks:

[HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Internet Settings] "MigrateProxy" = dword: 00000001 "ProxyEnable" = dword: 00000001 "ProxyHttp1.1" = dword: 00000000 "ProxyServer" = "//% proxyserver%: 80" "ProxyOverride" = ""

3

Masukkan pemacu denyar USB ke dalam komputer. Lihat kandungan desktop anda untuk mengenal pasti huruf pemacu yang diberikan oleh Windows ke pemacu denyar.

4

Klik "Fail" dan "Simpan sebagai ..." di Notepad. Klik kotak "Simpan sebagai Jenis:" dan pilih "Semua Fail." Masukkan huruf pemacu pemacu kilat USB diikuti dengan titik dua dan garis miring terbalik; kemudian taipkan nama untuk fail tetapan pendaftaran dan tambahkan ".reg" ke nama fail di kotak "Nama fail:". Contohnya, taip "L: \ proxy.reg." Klik "Simpan" untuk menyimpan fail pendaftaran.

5

Lawati setiap komputer di rangkaian. Log masuk ke komputer menggunakan akaun pentadbir. Masukkan pemacu denyar ke port USB dan perhatikan desktop untuk mengenal pasti ikon yang sesuai dengan pemacu denyar. Klik dua kali ikon, kemudian klik dua kali fail pendaftaran dan pilih "Ya" untuk mengemas kini tetapan pendaftaran pada komputer.

internet Explorer

1

Klik "Mula" untuk membuka menu Mula Windows dan pilih "Internet Explorer."

2

Klik "Alat" dan "Pilihan Internet." Klik tab "Sambungan" dan pilih "Tetapan LAN." Klik kotak centang untuk "Gunakan pelayan proksi untuk LAN anda."

3

Masukkan alamat IP pelayan proksi di kotak "Alamat". Masukkan nombor port di kotak "Port".

4

Klik butang "Lanjutan" dan sesuaikan alamat jika anda memerlukan alamat pelayan proksi yang berbeza untuk protokol yang berbeza seperti HTTPS atau FTP.

5

Klik "OK" untuk menyimpan konfigurasi. Layari laman web untuk memastikan bahawa anda mempunyai akses Internet melalui pelayan proksi.