Cara Mengira Cukai Jualan Bulanan untuk Restoran

Tidak semua negeri mengenakan cukai penjualan kepada pengguna untuk menjana pendapatan. Beberapa negeri bergantung pada bentuk cukai lain, seperti cukai harta tanah atau cukai pendapatan negara. Sekiranya restoran anda berada di negeri yang mempunyai cukai jualan, penjualan kasar anda biasanya dikenakan cukai penjualan. Ini bermaksud anda mesti memungut cukai semasa menjual sesuatu kepada pelanggan. Anda juga perlu memohon izin penjualan semula di negeri anda, yang memberi kuasa kepada anda untuk memungut cukai penjualan. Kebiasaannya, permit itu tidak dikenakan apa-apa, tetapi anda akan diminta untuk menghantar laporan cukai penjualan tetap bersama dengan cukai yang dipungut - biasanya setiap bulan.

1

Tentukan kadar cukai anda. Tidak semua restoran di negeri anda akan mempunyai kadar cukai yang sama. Kadar cukai jualan boleh berbeza mengikut bandar dan daerah. Hubungi agensi tempat anda memohon izin cukai penjualan anda jika anda perlu mengetahui kadar cukai anda. Ini adalah jumlah peratusan.

2

Bezakan antara barang bercukai dan tidak dikenakan cukai yang anda jual di restoran. Contohnya, jika restoran anda merangkumi kedai roti, beberapa barang yang dibawa keluar mungkin bebas cukai di negeri anda. Maklumat mengenai barang kena cukai tersedia melalui agensi kerajaan yang mengeluarkan izin cukai penjualan semula.

3

Kumpulkan jumlah keseluruhan semua barang kena cukai yang dijual di restoran pada bulan tersebut.

4

Gandakan kadar cukai jualan anda dengan jumlah keseluruhan semua barang kena cukai yang dijual pada bulan tersebut. Contohnya, kadar cukai anda adalah 10 peratus, dan anda menjual $ 1,000 jumlah makanan dan minuman yang dikenakan cukai, cukai jualan yang dijelaskan adalah $ 100. Sekiranya dikumpulkan dengan betul, anda seharusnya memperoleh $ 1,100 dari pelanggan untuk penjualan ini.

5

Lengkapkan borang cukai jualan untuk negeri anda. Borang berbeza mengikut keadaan, seperti juga arahan bagaimana melengkapkannya. Biasanya, borang cukai menyerupai lembaran kerja. Dengan melengkapkan borang mengikut arahan, anda memasukkan data berangka tertentu ke kawasan yang berbeza pada borang dan membuat pengiraan dengan menambahkan, mengurangkan atau mengalikan nombor yang diletakkan pada baris yang berlainan. Dengan melengkapkan borang, anda sebenarnya akan mengira cukai jualan yang perlu dibayar.