Ciri Pelanggan untuk Pemasaran

Memasarkan produk dan perkhidmatan perniagaan bukanlah tugas yang mudah. Namun, dengan memberikan perhatian khusus kepada ciri pelanggan, pemilik perniagaan kecil dapat membentuk strategi pemasaran dan promosi mereka untuk memenuhi kehendak dan kebutuhan pelanggan potensial dan mereka saat ini.

Demografi

Demografi adalah asas asas pemasaran. Anda akan sering mendengar demografi disebut sebagai "segmen" pasaran, kerana merujuk kepada ciri pelanggan anda yang dapat dikenal pasti. Demografi merangkumi sifat seperti usia, jantina, bangsa dan etnik, profesion, tahap pendapatan, tahap pendidikan dan status perkahwinan. Semua ciri ini dapat dikelompokkan sehingga perniagaan anda mensasarkan pemasarannya kepada wanita berusia antara 25 hingga 35 tahun atau profesional yang memperoleh lebih dari $ 50,000 setiap tahun. Dengan kata lain, demografi adalah cara yang berguna untuk mengkategorikan pelanggan anda dan bakal pelanggan berdasarkan gaya hidup dan ciri semula jadi mereka.

Psikografi

Konsep psikografik digunakan oleh pemasar untuk mengenal pasti pelanggan berdasarkan keperibadian, nilai dan minat mereka. Faktor-faktor ini semuanya mempengaruhi kesetiaan yang akan ditunjukkan oleh pelanggan kepada perniagaan anda. Kesetiaan jenama penting bagi pemilik perniagaan kecil, kerana perniagaan tersebut sering bersaing dengan syarikat yang lebih besar dan lebih cekap untuk pelanggan yang sama. Sekiranya anda dapat mengenal pasti ciri-ciri yang mendorong orang ingin membeli dari syarikat anda, anda berada di jalan yang tepat untuk mengekalkan pelanggan ini dalam jangka masa panjang.

Analisis Tingkah Laku

Berkaitan erat dengan psikografi, analisis tingkah laku dapat digunakan dalam pemasaran untuk mencari kemungkinan menjalin hubungan yang kuat dengan calon pelanggan anda. Soalan-soalan yang harus anda tanyakan di sini termasuk: Mengapa pelanggan membeli dari saya berbanding pesaing saya? Apakah sikap pelanggan saya sekarang? Adakah kos produk saya sesuai dengan harapan pengguna? Jawapan untuk soalan-soalan ini akan membantu anda menentukan harga produk anda dan memasarkannya dengan sewajarnya.

Linguistik

Akhirnya, tugas penting dalam pemasaran untuk perniagaan kecil adalah dapat berbicara "bahasa" pelanggan anda. Cara komunikasi pelanggan berbeza-beza bergantung pada usia, jantina, etnik, tahap pendidikan dan daya pengeluaran. Perniagaan kecil yang ingin berjaya berinteraksi dengan pelanggan dapat menargetkan pesanan pemasaran mereka dengan cara yang masuk akal bagi pengguna.