Perbezaan Antara Coaxial & Optical

Sama ada anda melihat sambungan audio di bilik latihan perniagaan anda atau sambungan rangkaian, isyarat digital sering bergerak melalui dua media penghantaran yang berbeza. Sambungan sepaksi menggunakan wayar biasa, sementara sambungan optik menggunakan kabel gentian optik untuk memindahkan isyarat sebagai denyut cahaya. Kedua-dua sambungan mempunyai kelebihan dan kekurangan.

Kabel sepaksi

Kabel sepaksi, seperti kabel yang digunakan untuk sambungan televisyen kabel, mempunyai empat komponen. Bergerak dari dalam ke luar, ia mempunyai wayar konduktor padat, lapisan penebat, konduktor pembumian yang biasanya terdiri dari jaring bahan konduktif, dan lapisan penebat luar. Konfigurasi ini menjadikan kabel sepaksi relatif baik untuk menolak bunyi dan kuat secara fizikal.

Kabel Optik

Kabel optik terdiri daripada gentian optik yang sangat nipis yang digabungkan menjadi satu kabel. Serat itu dapat dibuat dari kaca atau plastik, dan mereka mengirimkan maklumat sebagai denyut cahaya. Walaupun kabel optik kurang kuat secara fizikal daripada kabel sepaksi, kabel kabel juga boleh membawa lebar jalur yang lebih tinggi.

Memilih Kabel Coaxial

Kabel sepaksi mempunyai beberapa faedah yang ketara. Pertama, ia agak murah. Di samping itu, kabel sepaksi agak sukar. Membengkokkan atau menggulungnya tidak akan mempengaruhi isyarat yang dihantarnya. Kerana penolakan bunyi kabel sepaksi dan kehilangan isyarat yang agak rendah, ia boleh menjadi alternatif yang baik untuk pengkabelan Ethernet tradisional untuk jangka panjang rangkaian pada jalur lebar 10 dan 100 megabit.

Memilih Kabel Optik

Manfaat utama kabel optik ialah kelajuan. Walaupun coax membawa data 100 megabit, teknologi optik 100 gigabit sedang dikembangkan pada bulan Jun 2013. Kabel optik juga mempunyai kelebihan kerana tidak membawa isyarat elektrik. Sekiranya pejabat anda mempunyai sejumlah besar gangguan frekuensi elektromagnetik atau radio, ada kemungkinan beberapa isyarat itu dapat melalui penebat ke kabel sepaksi. Oleh kerana serat optik membawa cahaya bukan elektrik, EMI dan RFI tidak mempengaruhinya. Lebih jauh lagi, sementara kabel gentian optik lebih sensitif terhadap bengkok atau bengkok, kabel tersebut lebih kuat daripada digunakan untuk sambungan yang tidak sering dipindahkan atau disambungkan dan terputus.