Definisi Penembusan Jualan

Penganalisis perniagaan dan pasaran menggunakan ukuran yang disebut penetrasi penjualan untuk menghitung berapa banyak pelanggan yang dimiliki oleh firma tertentu sebagai peratusan dari keseluruhan pasaran. Syarikat yang berkembang berusaha meningkatkan penembusan penjualan untuk menarik lebih banyak pelanggan dan memperoleh kedudukan dominan di pasaran. Definisi pasaran dan penembusan berbeza bergantung pada produk atau perkhidmatan yang dijual.

Pasar Fizikal

Berdasarkan sejarah, ukuran penembusan penjualan berdasarkan pasar fizikal seperti bandar, bandar atau kawasan sekitar tertentu. Sebuah syarikat utiliti dengan monopoli tempatan mempunyai penembusan penjualan 100 peratus, dengan anggapan bahawa setiap orang dalam komuniti sebenarnya memerlukan perkhidmatannya. Sekiranya penyedia utiliti pesaing muncul di tempat kejadian, maka kedua utiliti tersebut dapat mengesan penembusan penjualan berdasarkan jumlah isi rumah yang masing-masing menyediakan perkhidmatan. Sekiranya terdapat 1,000, rumah dan setiap firma mempunyai 500 harta tanah, setiap firma mempunyai kadar penjualan atau penembusan pasaran sebanyak 50 peratus.

Pasaran Bukan Fizikal

Sebilangan pasar tidak berdasarkan lokasi fizikal tetapi berdasarkan keperluan pengguna. Syarikat penerbangan bersaing untuk mendapatkan pelanggan tetapi sementara beberapa orang mesti melakukan perjalanan setiap hari, orang lain hanya sekali-sekala melakukan perjalanan. Oleh kerana tidak ada yang dapat meramalkan berapa banyak orang yang akan melakukan perjalanan pada hari tertentu, syarikat penerbangan dan dan penyedia perkhidmatan lain menganggarkan penembusan penjualan dengan mengesan rekod penjualan masa lalu. Sekiranya 1 juta orang terbang di laluan tertentu tahun lalu, syarikat penerbangan yang menempuh laluan tersebut dapat menganggarkan penembusan penjualan berdasarkan penjualan tiket. Walau bagaimanapun, pelancong tersebut tidak semestinya akan terbang dengan syarikat penerbangan yang sama, jadi anggaran penembusan penjualan di pasaran bukan fizikal kadang-kadang tidak tepat.

Pertumbuhan

Sebilangan besar syarikat yang berjaya berkembang dengan pesat dalam beberapa tahun pertama, kerana jika anda memulakan tanpa pelanggan, anda telah berjaya meningkatkan penembusan penjualan anda walaupun anda berjaya menuntut 1 peratus pasaran pada tahun pertama beroperasi. Sekiranya anda mempunyai 2 peratus pasaran pada akhir tahun kedua, maka anda akan menggandakan penjualan anda. Apabila bahagian pasaran anda meningkat, kadar pertumbuhan anda semakin perlahan. Anda tidak dapat menggandakan penembusan penjualan jika anda sudah menguasai 51 peratus pasaran. Oleh itu, penembusan penjualan akhirnya mencapai tahap tepu di mana syarikat tersebut mempunyai monopoli. Sebagai alternatif, penjualan firma mungkin mengalami penurunan atau penurunan.

Pertimbangan

Perniagaan seperti manusia mempunyai kitaran hidup. Sama seperti pengguna merancang untuk acara kehidupan seperti perkahwinan atau persaraan, firma menggunakan data penembusan penjualan untuk merancang masa depan. Sebuah syarikat dengan peratusan kecil pasaran mungkin perlu menghabiskan banyak wang untuk iklan untuk membuat tanda. Syarikat yang mempunyai monopoli dapat menjimatkan wang dengan menghilangkan kos iklan kerana sudah melayani semua bakal pelanggannya. Penembusan penjualan firma juga memberi kesan pada harga sahamnya kerana firma kehilangan nilai jika ia berhenti atau mengalami penurunan. Oleh itu, metrik penembusan penjualan adalah penting walaupun statistik tidak selalu 100 peratus tepat.