Adakah Skype atau iChat untuk iPad?

IPad memiliki akses ke aplikasi Skype tetapi tidak dapat menggunakan iChat, yang dihentikan pada tahun 2012 dan tidak lagi tersedia. IChat digantikan oleh iMessages, tetapi program penggantian menawarkan fungsi yang berbeza daripada iChat yang ditawarkan. Ia terhad pada peranti Apple dan tidak dapat menghubungkan anda ke kenalan AIM atau Trillian. IPad boleh digunakan dengan banyak aplikasi pesanan segera dan video, tetapi hanya apabila anda memuat turun aplikasi yang menjadikan rakan anda sebagai kenalan. Beberapa program memerlukan perkhidmatan langganan atau pembayaran untuk membuat jenis panggilan tertentu.

Skype untuk iPad

Skype untuk iPad menyokong sembang teks, sembang video dan sembang audio. Kamera depan dan belakang pada iPad boleh menyiarkan video ke kenalan selagi kenalan menerima undangan sembang video. IPad generasi keempat dapat membuat panggilan HD, tetapi ciri itu tidak tersedia pada versi iPad yang lebih lama. Anda boleh memuat turun aplikasi percuma dari App Store atau iTunes.

Imej

IMessage, pengganti iChat, menawarkan pesanan teks dan mesej segera tanpa had kepada pengguna iMessage yang lain. Perkhidmatan ini hanya tersedia pada peranti mudah alih dan komputer Mac Apple. Perbualan diselaraskan di seluruh peranti, jadi perbualan di iPad anda dicatat dan ditunjukkan jika anda log masuk ke akaun iMessage anda di peranti lain. Mesej boleh ditujukan kepada individu atau kumpulan dan boleh merangkumi gambar atau fail video. Semasa anda menghantar mesej, anda akan menerima pemberitahuan yang memberitahu anda bahawa mesej telah diterima dan dibaca.

Memilih Alternatif

Sekiranya anda mencari aplikasi untuk menggantikan iChat yang dihentikan, pertimbangkan program sembang mana yang digunakan oleh kenalan iChat anda. Sekiranya sebahagian besar kenalan anda menggunakan AIM, misalnya, aplikasi AIM biasa menggantikan iChat dengan secukupnya. Sekiranya banyak sambungan anda adalah pengguna Apple, iMessage adalah pengganti yang berguna. Apabila kenalan anda menggunakan pelbagai perkhidmatan, aplikasi seperti Trillian, yang membolehkan anda berbual dengan orang dari beberapa perkhidmatan sekaligus, membawa fungsi iChat ke iPad anda.

Internet

Skype dan kebanyakan alternatif iChat berfungsi apabila disambungkan ke rangkaian data mudah alih atau ke sambungan Wi-Fi. IMessage menggunakan sambungan Wi-Fi; aplikasi SMS anda digunakan semasa anda menyambung ke data mudah alih. Skype mengesyorkan membuat panggilan video melalui Wi-Fi dan menutup aplikasi lain sebelum menyambung. Semakin baik sambungannya, semakin baik panggilan video. Sembang teks di Skype, iMessage dan alternatif iChat mungkin merupakan pilihan yang lebih baik apabila sambungan Internet anda lambat atau tidak boleh dipercayai.