Kemahiran Penting Yang Perlu Dimiliki oleh Moderator Kumpulan Fokus

Kumpulan fokus terdiri daripada sekitar enam hingga 12 orang dari pasaran pelanggan sasaran syarikat anda. Tujuan mengadakan perjumpaan kumpulan fokus adalah untuk mengumpulkan pandangan langsung dan peribadi dari pelanggan dengan minat yang tinggi terhadap produk atau perkhidmatan anda. Oleh kerana kumpulan fokus adalah persekitaran penyelidikan yang dinamik, kemahiran moderator adalah kunci untuk mendapatkan data yang berharga dan tidak berat sebelah.

Kemahiran Mendengar Berkesan

Seorang ketua kumpulan fokus mesti menegaskan dirinya secara lisan untuk membimbing kumpulan tersebut. Namun, dia menghabiskan sebahagian besar masa pertemuan untuk mendengar pendapat, perasaan dan idea yang dikongsi. Catatan yang teratur perlu untuk mengumpulkan maklumat mengenai maklumat iklan yang berguna. Selain itu, pemimpin kumpulan fokus bermula dengan senarai soalan, tetapi sifat idea yang dikemukakan mendorong peluang untuk mencari soalan susulan. Moderator mesti mendengar dengan baik untuk mencari momen yang tepat untuk soalan susulan.

Kelenturan

Juga kerana pentingnya menindaklanjuti pemikiran dan perasaan anggota, moderator yang baik memerlukan sikap dan fikiran yang fleksibel. Dia mesti menerima bahawa ahli kumpulan fokus mungkin menyimpang dari jawapan atau corak pemikiran yang dijangkakan sebagai tindak balas kepada soalan. Dalam beberapa kes, moderator tidak dapat menyelesaikan senarai soalan terancangnya kerana arah pemikiran pelanggan. Peserta juga mungkin mempunyai permintaan atau permintaan untuk air, makanan ringan atau barang-barang lain untuk membuat penyertaan mereka lebih selesa.

Kepakaran Topikal

Walaupun menyederhanakan kumpulan fokus adalah kemahiran yang ditetapkan untuk dirinya sendiri, moderator memerlukan kepakaran topikal untuk membimbing perbincangan dan memaksimumkan pengalaman penyelidikan. Dia memerlukan kemampuan untuk memahami bahasa yang digunakan oleh pelanggan dan untuk menafsirkan pernyataan yang berkaitan dengan produk atau perkhidmatan. Selain itu, moderator memerlukan beberapa tahap pandangan mengenai industri untuk mengemukakan soalan susulan yang tepat.

Ketelitian

Seperti teknik penyelidikan lain, kumpulan fokus hanya menghasilkan hasil yang boleh dipercayai dan berguna sekiranya moderator menguruskan proses secara objektif dan berkesan. Dia mesti mengimbangi objektif awal jenama atau syarikat dengan arah maklum balas dan keperluan untuk menyiasat soalan. Selain itu, moderator perlu menarik pemikiran dan perasaan semua peserta dan melindungi daripada pemikiran kumpulan. Kumpulan fokus kadang-kadang mempunyai peserta vokal yang mempengaruhi pandangan orang lain. Moderator mendorong ekspresi individu sambil mengekalkan objektif, fasilitatif.