Cara Memformat Fail Word untuk Kindle

Sekiranya anda berfikir untuk menerbitkan buku atau karya yang lebih pendek yang dibuat di Microsoft Word di Amazon.com untuk peranti Kindle, pemformatan yang teliti sangat penting untuk produk yang digilap. Format Kindle didasarkan pada HTML, yang ditawarkan Word mempunyai format simpan untuk semua dokumen. Format halaman web yang difilter Word menghilangkan sebarang tag HTML milik dari fail Word yang boleh menyebabkan masalah pada Kindle. Semua karya Kindle juga memerlukan senarai isi dengan pautan hiper ke bab atau bahagian yang berbeza. Word membantu anda menjana ini dengan mudah melalui penggunaan gaya tajuk dan penanda halaman.

Betulkan Pemformatan Teks

1

Buka dokumen Word yang ingin anda format untuk Kindle.

2

Periksa header dan footer dalam dokumen, termasuk nombor halaman. Sekiranya anda menjumpainya, ia mesti dipadamkan. Untuk membuang header atau footer, klik dua kali pada kawasan dokumen untuk membuka tetingkap pengeditan header atau footer. Pilih maklumat dan tekan kekunci "Padam".

3

Klik butang "Tutup" pada tab Header and Footer Tools untuk keluar dari header / footer area dan kembali ke dokumen anda.

4

Keluarkan sebarang tab atau ruang yang digunakan untuk memasukkan paragraf. Untuk mengesannya dalam dokumen anda, klik butang "Ganti" pada panel Penyuntingan tab Laman Utama. Masukkan "^ t" di kotak "Cari Apa" untuk mencari tab, atau masukkan jumlah ruang yang anda gunakan untuk inden anda untuk mencari. Biarkan bidang "Ganti Dengan" kosong dan Word akan memadamkan item yang dijumpai dan bukannya menggantinya dengan yang lain.

5

Klik "Ganti Semua" untuk memproses keseluruhan dokumen anda dengan cepat.

6

Indent perenggan menggunakan kotak dialog Perenggan dan bukannya tab atau spasi. Pilih perenggan yang memerlukan lekukan, kemudian klik sudut kanan bawah panel Perenggan pada tab Laman Utama untuk mengakses kotak dialog tetapan. Pilih "Baris Pertama" dari kotak lungsur Khas dan masukkan ".5" untuk nilai di medan "Oleh".

7

Tambahkan ruang tambahan di antara perenggan anda untuk pembacaan yang lebih baik. Dengan kotak dialog Perenggan masih terbuka, masukkan "10pt" ke dalam kotak "After" di bawah kategori Spacing. Ini menambah kira-kira satu baris ruang tambahan di antara setiap perenggan. Klik "OK" untuk keluar.

8

Sahkan bahawa anda mempunyai jeda halaman manual antara setiap bab atau bahagian utama dokumen anda. Klik butang "Tunjukkan / Sembunyikan Tanda" pada tab Laman Utama yang kelihatan seperti "P" ke belakang untuk melihat jeda halaman yang tidak kelihatan. Mereka muncul sebagai garis putus-putus gelap di seluruh halaman dengan label di tengah yang bertuliskan "Page Break."

9

Gunakan butang "Jeda Halaman" pada tab Sisipkan jika anda perlu menambahkan jeda halaman tambahan ke dokumen anda.

Buat Jadual Kandungan dan Tukar ke HTML

1

Sediakan dokumen anda untuk senarai isi yang dihasilkan secara automatik. Sorot tajuk bab dan pilih "Tajuk 1" dari panel Gaya pada tab Laman Utama. Ulangi untuk semua tajuk bab dalam dokumen anda. Sekiranya anda mempunyai tajuk utama dalam dokumen yang anda ingin sertakan dalam daftar isi, ubah gaya mereka menjadi "Tajuk 2."

2

Navigasi ke bahagian atas dokumen anda dan ketik "Jadual Kandungan" diikuti dengan pemutusan garis.

3

Klik butang "Jadual Kandungan" pada tab Rujukan dan pilih "Masukkan Jadual Kandungan ..." dari menu lungsur.

4

Nyahtanda kotak "Tunjukkan Nombor Halaman." Kindle tidak menggunakannya dalam senarai kandungannya.

5

Tukar nilai "Tunjukkan Tahap" menjadi "1" jika anda hanya mempunyai gaya "Tajuk 1" dalam dokumen anda atau "2" jika anda juga mempunyai tajuk utama.

6

Klik "OK" untuk membuat senarai kandungan secara automatik. Word meletakkannya di tempat terakhir kursor anda, yang seharusnya menjadi baris selepas tajuk Daftar Isi anda.

7

Klik sebelum perkataan "Table of Contents" dan pilih "Bookmark" dari tab Insert. Masukkan "toc" untuk nama penanda buku. Klik butang "Tambah" untuk menyimpan perubahan. Ini membuat pautan melompat ke produk Kindle siap untuk membawa pembaca kembali ke senarai kandungan apabila diperlukan.

8

Pilih "Simpan Sebagai" dari tab Fail. Pilih "Halaman Web, Disaring" dari senarai format fail. Klik butang "Simpan" untuk menyimpan dokumen ini dalam format HTML. Klik "Ya" ketika Word memberi amaran kepada anda bahawa format yang difilter akan menghapus teg khusus Microsoft dari HTML. Anda kini mempunyai fail .HTM untuk dimuat di Amazon.com untuk pengguna Kindle.