Dasar Pekerjaan Restoran

Setiap perniagaan mesti membuat dasar pekerjaan yang sesuai dan relevan, tetapi restoran menangani keadaan khas yang sering menangani jenis pampasan tambahan seperti makanan dan petua. Dasar pekerjaan yang anda pakai untuk restoran anda menggambarkan siapa anda sebagai perniagaan dan sebagai pemilik perniagaan.

Sekiranya anda mengambil berat tentang kakitangan anda dan ingin pengalaman kerja mereka memuaskan seluas mungkin secara peribadi dan kewangan, polisi anda akan menunjukkan keprihatinan ini, walaupun anda masih perlu membuat batasan untuk mengelakkan pekerja mengambil kesempatan yang tidak adil dari polisi anda. Sekiranya anda lebih banyak dilaburkan untuk menjalankan kapal yang ketat, polisi anda akan menumpukan pada menetapkan had, walaupun anda masih mesti mencari jalan untuk mengurus keperluan pekerja.

Petua Gaji dan Pekerja Minimum

Gaji minimum persekutuan adalah $ 7.25 sejam. Gaji minimum persekutuan untuk pekerja tipikal adalah $ 2,13 per jam, dan Biro Statistik Tenaga Kerja melaporkan bahawa pekerja tipis memperoleh rata-rata $ 11 sejam. Polisi restoran anda berkenaan dengan pemberian pekerja mesti mengikut peraturan persekutuan dan juga mesti berlaku adil kepada pekerja anda. Oleh kerana gaji minimum untuk pekerja tipikal jauh lebih rendah daripada gaji minimum keseluruhan, setelah petua dikira dalam persamaan, pekerja tipikal mesti mendapat sekurang-kurangnya gaji minimum.

Sekiranya mereka tidak memperoleh jumlah ini, sebagai majikan, anda mesti mengatasi perbezaannya. Anda juga perlu membuat polisi mengenai sama ada atau tidak dan bagaimana pekerja yang diberi petua akan berkongsi petua mereka dengan pekerja rumah tangga. Pilihan boleh terdiri dari sumbangan sukarela, hingga peratusan yang ditetapkan, untuk mengumpulkan semua petua dan membaginya di antara pekerja rumah depan dan belakang.

Makanan untuk Pekerja Restoran

Memberi makan kepada pekerja restoran anda adalah cara mudah untuk meningkatkan nilai pekerjaan mereka bagi mereka dan meningkatkan peluang mereka tinggal lebih lama. Dasar mengenai makanan boleh menentukan apa dan kapan pekerja makan. Sekiranya anda menggunakan bahan-bahan mahal atau jika anda kehabisan barang-barang tertentu, anda boleh memilih untuk mengehadkan berapa banyak makanan pekerja anda. Polisi anda juga harus menentukan bagaimana anda merancang untuk mengedarkan lebihan makanan pada penghujung hari.

Membiarkan pekerja membawa pulang makanan yang tidak dapat anda jual adalah cadangan win-win. Anda mengurangkan sisa, dan mereka mendapat makanan percuma. Anda juga harus menyusun polisi untuk menjadualkan waktu rehat makan. Anda boleh memilih untuk menjadualkan hidangan gaya keluarga sebelum perkhidmatan dimulakan atau anda boleh membiarkan waktu rehat mengikut budi bicara pengurus lantai, yang dapat menyegerakkan waktu rehat dengan tempoh ketika mereka tidak banyak lalu lintas pelanggan.

Dasar Dadah yang Ketat

Penyalahgunaan dadah dapat masuk ke industri restoran, seperti yang berlaku di semua bidang kehidupan moden. Syarikat anda harus menyampaikan polisi penyalahgunaan bahan dengan jelas kepada semua pekerja. Pastikan pekerja baru tertentu mengetahui apa harapan anda dan sering mengingatkan semua pekerja tentang kepentingan polisi.

Sifat dasar adalah keputusan setiap pertubuhan. Ada yang mengamalkan toleransi sifar, dan bahkan mungkin memerlukan ujian ubat yang tidak diumumkan oleh beberapa pekerja. Yang lain menarik perhatian terhadap kemerosotan yang jelas yang akan mendorong pelanggan, mengurangkan keberkesanan pekerja dan bahkan boleh mendatangkan bahaya kepada pelanggan dan kakitangan.

Biarkan pekerja mengetahui akibat pelanggaran dasar, seperti peringatan untuk pelanggaran pertama dan kehilangan pekerjaan seseorang kerana kesalahan kedua. Jangan biarkan polisi anda mengganggu kesopanan dan belas kasihan biasa, tetapi pada masa yang sama, jangan biarkan penyalahgunaan bahan menjadi ancaman kepada kejayaan perniagaan anda.

Kebersihan dan Kebersihan Diri

Perniagaan restoran anda bergantung pada kebersihan dan kebersihan diri pekerja. Tangan dan apron yang bersih menyumbang kepada keselamatan makanan, yang menghalang pelanggan anda daripada jatuh sakit dan menuntut syarikat anda. Imej restoran anda juga bergantung kepada pekerja yang kelihatan cukup bersih bagi pelanggan yang ingin terus makan di sana. Kembangkan dasar yang jelas menyatakan harapan anda, seperti tidak bekerja dengan pakaian yang kelihatan.