Cara Mencari Virus Dengan HijackThis

HijackThis adalah alat perisian diagnostik yang kuat yang mengimbas fail dan pendaftaran cakera keras komputer anda untuk kemungkinan masalah. Terdapat dua cara untuk mengimbas virus, perisian intip atau perisian hasad. Yang pertama adalah imbasan am. Imbasan kedua mencari fail yang mungkin tersembunyi dalam aliran data alternatif. Kerana setiap komputer berbeza, dengan perisian yang berbeza dipasang, kebanyakan fail HijackThis laporan adalah sah. Anda harus menyiasat tujuan mana-mana fail sebelum menganggapnya adalah virus. Walau bagaimanapun, jika anda melakukan kesalahan, anda boleh memulihkan fail setelah anda menghidupkan semula komputer.

Mengimbas Fail Suspek

1

Lancarkan HijackThis. Klik butang "Utama" dan pastikan "Buat Sandaran Sebelum Memperbaiki Item" dicentang; kemudian, klik butang "Kembali".

2

Klik butang "Lakukan Pemindaian Sistem dan Simpan Fail". HijackThis akan mengimbas fail pada cakera keras anda dan segera mula mencatat hasilnya.

3

Tinjau hasilnya. Klik kotak centang di sebelah mana-mana item yang tidak anda kenali dan klik butang "Maklumat mengenai Item Terpilih". Baca keterangan fail untuk menentukan sama ada fail virus, perisian intip atau perisian hasad.

4

Biarkan item yang diperiksa yang telah anda tentukan tidak boleh berada di komputer anda. Klik pilihan "Fix Checked".

5

Nyalakan semula komputer dan jalankan pemeriksaan virus pada cakera keras anda menggunakan program antivirus pilihan anda.

6

Lancarkan HijackThis sekali lagi jika anda mendapati anda memadamkan fail penting. Klik butang "Sandaran" di bahagian atas tetingkap. Klik kotak centang di sebelah item yang ingin anda pulihkan dan kemudian klik butang "Pulihkan" di sebelah kanan tetingkap. Klik "OK" di tetingkap pengesahan, dan fail akan dipulihkan. Nyalakan semula komputer.

Mengimbas Aliran Data Alternatif

1

Lancarkan HijackThis dan klik butang "Config"; kemudian, klik butang "Pelbagai Alat".

2

Masukkan tanda centang di kotak "Abaikan Aliran Maklumat Sistem Selamat" dan kemudian klik butang "Imbas". HijackThis akan mencari fail yang mencurigakan dan memaparkan hasilnya.

3

Klik kotak centang di sebelah setiap item yang anda tidak pasti pasti adalah fail yang selamat dan kemudian klik butang "Analisis Ini".

4

Baca keterangan fail untuk menentukan sama ada fail virus, perisian intip atau perisian hasad. Biarkan fail diperiksa jika anda menentukannya tidak boleh ada di komputer anda dan klik butang "Hapus Dipilih".