Apakah Marketplace yang Berbeza untuk Telefon Android?

Dengan telefon Android, anda dapat melakukan banyak tugas perniagaan yang sama yang biasanya diselesaikan di komputer desktop seperti membuat dokumen dan mengedit spreadsheet. Lebih dari setengah juta aplikasi tersedia untuk telefon Android. Anda boleh memilih dari beberapa pasar dalam talian yang terkenal untuk membeli aplikasi produktiviti, muzik, buku dan kandungan lain untuk peranti anda. Pasaran teratas untuk telefon Android termasuk peruncit dalam talian yang terkenal.

Google Play

Pasaran Google, Play, adalah kedai Android terbesar dengan lebih dari 600,000 aplikasi ditambah berjuta-juta lagu, filem dan buku. Aplikasi Play diprapasang pada peranti dengan Android 2.2 atau lebih tinggi. Untuk memuat turun aplikasi dari Play, anda mesti mempunyai akaun e-mel Google dan mengaitkannya dengan telefon anda. Semasa pertama kali menggunakan Play, aplikasi meminta maklumat akaun Google anda. Anda juga boleh membeli aplikasi melalui komputer anda dengan penyemak imbas Web standard dari laman web Play. Apabila anda menggunakan akaun Play anda untuk membeli aplikasi dalam talian, aplikasi dihantar terus ke telefon anda. Anda tidak perlu menyegerakkan peranti anda dengan komputer atau menyambungkannya melalui USB.

Amazon

Amazon membuka kedai Androidnya sendiri pada musim bunga tahun 2011. Pada bulan September 2012, kedai ini mempunyai lebih dari 50,000 aplikasi, menurut "Laptop Magazine." Anda juga boleh memuat turun filem, lagu dan buku dari Amazon. Untuk membuat pembelian dari kedai Android, anda mesti memasang aplikasi Amazon yang tersedia dari laman web kedai di telefon anda. Kedai mengintegrasikan akaun Amazon anda dengan pembelian mudah alih anda dan membolehkan anda membeli aplikasi menggunakan pembayaran 1-Klik Amazon. Sekiranya anda ingin mencuba aplikasi sebelum menggunakannya, kedai mempunyai ciri Test Drive di mana anda boleh berinteraksi dengan aplikasi tersebut pada peranti Android yang disimulasikan.

Handango

Handango adalah salah satu pasar tertua untuk aplikasi telefon bimbit. Ditubuhkan pada tahun 1999, ia menjual aplikasi telefon pintar untuk beberapa sistem operasi mudah alih lain selain Android. Ia menawarkan aplikasi percuma dan berbayar. Setiap halaman aplikasi di Handango merangkumi gambaran umum, spesifikasi teknikal, ulasan dan maklumat keserasian peranti. Anda boleh memuat turun aplikasi ke PC dan memindahkannya ke peranti anda melalui USB, memuat turun aplikasi pada peranti anda dari dalam penyemak imbas mudah alih, atau meminta aplikasi tersebut diemail ke telefon anda.

Opera

Selain menawarkan penyemak imbas Web untuk komputer dan telefon bimbit, syarikat teknologi Norway Opera Software juga mengekalkan pasar aplikasi pelbagai platform. Kedai mudah alihnya yang dibuka pada musim bunga 2011 tersedia di lebih 200 negara. Penyemak imbas mudah alih Opera adalah aplikasi percuma untuk telefon Android. Skrin permulaan penyemak imbas mudah alih Opera mempunyai akses satu klik ke kedai mudah alih syarikat. Anda juga boleh mengakses kedai dari penyemak imbas lain untuk memuat turun aplikasi atau menghantar e-mel ke telefon anda.