Cara Membuat Kata Geser Dengan Kata Kunci

Menambah animasi teks ke persembahan Keynote Apple anda dapat menarik perhatian khalayak anda dan menyoroti fakta penting. Keynote merangkumi ciri animasi canggih yang boleh anda gunakan untuk membuat kesan slaid untuk setiap kata atau bahagian teks. Untuk membuat animasi slaid teks di Keynote, gunakan ciri Kotak Teks program untuk membuat objek teks dan kemudian terapkan kesan animasi dengan alat Build.

Buat Kotak Teks

1

Buka persembahan baru atau sedia ada di Keynote Apple dan pergi ke slaid di mana anda ingin membuat kesan animasi teks.

2

Klik butang "Kotak Teks" di bar alat Keynote.

3

Taip perkataan atau perkataan yang ingin anda gunakan untuk animasi di kawasan kotak teks yang muncul di slaid. Kotak berkembang secara automatik untuk mengandungi teks semasa anda menaip. Klik di mana sahaja di luar kotak teks apabila anda selesai memasukkan teks.

4

Seret pemegang pilihan di bahagian luar kotak teks untuk mengubah ukuran teks. Klik dan sorot kotak teks, kemudian seret ke kedudukan paparan yang betul pada slaid.

5

Ulangi proses ini untuk setiap perkataan atau petikan teks yang ingin anda animasikan secara berasingan. Di luar kotak teks, tambahkan teks, gambar atau objek tambahan yang ingin anda sertakan di slaid tetapi tidak mahu dianimasikan.

Kotak Teks Animate

1

Klik dan pilih kotak teks yang ingin anda animasikan. Sekiranya anda telah membuat banyak kotak teks yang ingin anda animasikan, tekan kekunci "Shift" pada papan kekunci anda dan kemudian klik untuk memilih setiap kotak teks yang ingin anda animasikan.

2

Klik "Inspector" di bar alat Keynote dan kemudian klik butang "Build Inspector".

3

Klik butang "Build In" untuk membuat kesan animasi yang memindahkan objek teks ke slaid. Lihat pilihan di menu pop timbul Effect yang dilancarkan secara automatik apabila anda mengklik butang "Build In".

4

Pilih jenis animasi, arah dan susunan binaan untuk setiap objek dari menu tarik-turun yang sesuai. Contohnya, alihkan teks ke slaid dari bahagian atas, bawah, kiri atau kanan halaman. Tetapkan jangka masa dalam beberapa saat untuk kesan animasi di kotak yang berkenaan. Anda juga boleh mengubah urutan di mana setiap kotak teks berasingan muncul di slaid. Contohnya, dari pertama hingga terakhir atau terakhir hingga pertama.

5

Klik "Main" di bar alat untuk melihat pratonton bagaimana animasi dipaparkan pada slaid. Sekiranya perlu, kembali ke menu timbul Kesan untuk mengubah tetapan animasi. Simpan persembahan Keynote untuk menyimpan animasi slaid anda.