Kitaran Hidup Proses Pengambilan

Mempekerjakan perniagaan kecil tidak selalu sederhana. Mengambil pekerja memerlukan lebih dari sekadar menyiarkan iklan, menerima permohonan dan menjalankan pemeriksaan latar belakang. Proses pengambilan dan pemilihan, dari awal hingga akhir, memerlukan beberapa tahap, yang secara kolektif disebut sebagai kitaran hidup pengambilan pekerja. Kitaran hidup pengambilan pekerja memastikan organisasi anda menarik bakat sebaik mungkin dan memastikan hubungan hubungan pekerjaan dengan proses onboarding yang mengalu-alukan penambahan baru kepada kakitangan anda.

Penilaian

Menentukan mengapa anda perlu mengisi kekosongan, kemahiran dan kelayakan yang diperlukan oleh pekerjaan dan bagaimana faktor kedudukan ke dalam rancangan kepegawaian organisasi adalah fasa permulaan. Apabila perekrut dalaman menerima pemberitahuan mengenai pekerjaan yang perlu diisi, perekrut dan penyelia jabatan atau pengurus membincangkan kelayakan dan bakat tertentu yang diperlukan oleh jabatan. Ini adalah fasa di mana kolaborasi antara operasi dan sumber manusia merupakan langkah asas dalam mencari calon yang sesuai.

Penyumberan

Perekrut menggunakan sebilangan kaedah untuk mencari calon. Mendapatkan calon bermaksud menerokai sumber yang membawa perekrut ke kumpulan calon yang berkelayakan. Proses sumber boleh merangkumi pengumuman pengumuman kekosongan pekerjaan, meneliti laman rangkaian sosial untuk profil pencari kerja dan menjalin persekutuan dengan anggota persatuan profesional. Penyumberan melibatkan menjangkau kedua-dua pencari kerja aktif dan pasif dengan harapan dapat mencari beberapa calon yang dipilih oleh perekrut untuk langkah seterusnya - pemeriksaan awal.

Pemeriksaan Awal

Pemeriksaan awal dimulakan dengan menyemak resume dan permohonan pekerjaan untuk menentukan pemohon mana yang mempunyai kemahiran dan kelayakan yang diperlukan untuk kekosongan jawatan tersebut. Fasa ini biasanya diakhiri dengan wawancara melalui telefon atau maklumat di mana perekrut mengesahkan sejarah kerja dan minat berterusan pemohon. Pemohon yang berjaya di peringkat awal biasanya diundang untuk temu ramah secara bersemuka untuk memberi peluang kepada perekrut dan pengurus pengambilan pekerja untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kelayakan pemohon.

Pemilihan

Dalam kitaran hidup pengambilan pekerja, peringkat pemilihan sebenar bermula apabila perekrut menentukan pemohon mempunyai kelayakan asas yang diperlukan syarikat. Proses pemilihan terdiri daripada sebilangan aktiviti yang direkrut oleh perekrut dan pengurus pengambilan pekerja untuk mengetahui calon yang ditawarkan syarikat. Temu ramah panel, soalan temu ramah tingkah laku dan situasional, uji bakat dan tinjauan portfolio adalah sebahagian daripada proses pemilihan. Langkah terakhir dalam fasa pemilihan adalah memperluas tawaran pekerjaan atau merundingkan kontrak pekerjaan. Keputusannya adalah muktamad untuk mengambil pekerja syarikat seterusnya.

Dalam perjalanan

Kitaran hidup pengambilan tidak berakhir hanya kerana pekerja menerima tawaran pekerjaan. Fasa terakhir kitaran adalah onboarding, dan sangat penting dalam menyambut pekerja baru ke organisasi. Onboarding adalah kaedah terbaik untuk menggabungkan orientasi, latihan dan perkenalan untuk membuat pekerja memulakan dengan organisasi anda dengan baik. Ketika fasa onboarding berakhir, pekerja harus berada dalam kedudukan yang ideal untuk maju dengan kerjaya yang memuaskan.