Cara Mengira Keuntungan Industri

Salah satu cara untuk menentukan keuntungan adalah dengan mengira nisbah keuntungan dengan metrik kewangan lain, seperti penjualan, aset atau ekuiti. Ukuran keuntungan biasa termasuk margin pendapatan bersih, yang merupakan nisbah pendapatan bersih terhadap penjualan, dan margin keuntungan kasar, yang merupakan nisbah untung kasar terhadap penjualan. Keuntungan industri adalah keuntungan purata syarikat dalam industri tersebut. Sektor industri yang sihat dari segi kewangan mempunyai keuntungan yang tinggi.

1

Tentukan kategori industri yang paling sesuai untuk syarikat anda. Sekiranya anda memilih kategori yang luas, anda mungkin mempunyai ratusan syarikat, yang menjadikan pengiraannya rumit. Contohnya, jika anda seorang peruncit kecil di Dallas, cari keuntungan peruncit lain di Dallas dan kawasan sekitarnya untuk membandingkan prestasi anda.

2

Kumpulkan senarai syarikat dalam kategori industri terpilih. Anda semestinya mempunyai maklumat ini kerana kebanyakan pemilik dan pengurus perniagaan kecil mengetahui pesaing mereka. Sekiranya anda tidak mempunyai senarai lengkap, hubungi biro perniagaan tempatan, pejabat perbandaran atau jabatan perniagaan kecil negeri untuk mendapatkan senarai perniagaan serupa di kawasan anda. Anda juga mungkin mendapat beberapa nama dengan mencari di Internet atau dengan menyemak halaman kuning untuk kawasan anda.

3

Dapatkan penyata kewangan terkini syarikat yang anda pilih. Untuk syarikat awam, dapatkan maklumat dari laman web hubungan pelabur, laporan kewangan yang diajukan kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC) atau laman web kewangan. Persatuan perdagangan industri dan vendor pangkalan data adalah dua sumber maklumat mengenai syarikat swasta dalam industri anda, tetapi anda mungkin perlu membayar yuran. Sekiranya anda tidak dapat memperoleh data yang mencukupi mengenai syarikat swasta, data keuntungan syarikat awam harus mencukupi untuk tujuan analisis.

4

Tambahkan penjualan, pendapatan bersih dan untung kasar syarikat. Keuntungan kasar adalah penjualan ditolak kos barang yang dijual. Pendapatan bersih adalah keuntungan kasar ditolak perbelanjaan operasi, faedah dan cukai. Penjualan dan pendapatan bersih biasanya merupakan baris pertama dan terakhir penyata pendapatan.

5

Bahagikan jumlah pendapatan bersih dengan jumlah penjualan dan nyatakan hasilnya sebagai peratusan untuk mengira margin pendapatan bersih. Untuk meneruskan contohnya, jika jumlah pendapatan dan penjualan bersih masing-masing $ 1 juta dan $ 10 juta, untuk peruncit yang anda pilih di kawasan Dallas, margin pendapatan bersih adalah $ 1 juta / $ 10 juta = 0.10 = 10 peratus. Begitu juga, bahagikan jumlah keuntungan kasar dengan jumlah penjualan dan nyatakan hasilnya sebagai peratusan untuk menentukan margin keuntungan kasar.

6

Bandingkan keuntungan syarikat anda dengan purata industri. Sekiranya keuntungan syarikat anda jauh lebih rendah daripada purata industri dan peristiwa luar biasa bukanlah faktor, maka perhatikan struktur kos, strategi penjualan, campuran produk dan kualiti produk anda. Anda mungkin perlu mengurangkan atau mengalokasikan semula perbelanjaan operasi tertentu dan memikirkan semula pendekatan penjualan anda untuk meningkatkan keuntungan anda.