Tiga Elemen Utama Model Perancangan Sumber Manusia

Model perancangan sumber daya manusia adalah kaedah yang digunakan untuk memastikan perniagaan mempunyai pekerja yang cukup dan pekerja yang tepat untuk menjalankan pelbagai fungsi perniagaan. Dilakukan dengan betul, ia dapat membantu memastikan bahawa perniagaan mempunyai bakat yang tepat melalui saluran paip untuk memenuhi keperluan syarikat semasa dan masa depan.

Petua

Model perancangan sumber manusia merangkumi tiga elemen utama: meramalkan jumlah pekerja yang diperlukan syarikat anda, menganalisis apakah penawaran pekerja berpotensi memenuhi permintaan anda dan belajar untuk mengimbangkan kitaran penawaran dan permintaan.

Meramalkan Keperluan Kakitangan

Terdapat beberapa cara untuk meramalkan keperluan perniagaan anda untuk meramalkan berapa banyak pekerja yang anda perlukan untuk menjalankan perniagaan anda dan peranan mana yang perlu diisi oleh pekerja ini. Beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan termasuk keadaan ekonomi, tempatan, serantau dan nasional, kewangan perniagaan dalaman, permintaan untuk produk atau perkhidmatan anda dan jangkaan pertumbuhan jangka pendek dan jangka panjang untuk perniagaan anda.

Untuk meramalkan keperluan kepegawaian, perhatikan kakitangan anda yang ada dan lihat pekerja semasa mana yang cenderung beralih ke kedudukan baru dalam syarikat. Pertimbangkan juga berapa banyak pekerja anda yang boleh pergi mencari peluang luar.

Menilai Penawaran

Menilai penawaran pekerja merangkumi proses dua serangkai: menilai kakitangan dalaman, yang akan berlaku semasa anda meramalkan keperluan kakitangan anda, dan juga kakitangan luar. Secara luaran, anda perlu menilai demografi tenaga kerja yang ada. Ini boleh merangkumi faktor-faktor seperti pendidikan, mobiliti, kadar pengangguran dan undang-undang dan peraturan kerajaan negeri dan persekutuan yang boleh mempengaruhi industri, perniagaan anda, pekerja sedia ada dan berpotensi. Menilai semua faktor ini membantu anda menentukan sama ada anda mempunyai akses kepada bilangan dan jenis pekerja yang anda perlukan untuk mengisi ramalan kakitangan anda.

Sekiranya perniagaan kecil anda tidak mempunyai sumber untuk melakukan penilaian luaran, hubungi kolej komuniti tempatan, universiti, program pembangunan tenaga kerja atau kumpulan perancang ekonomi. Sebilangan besar entiti ini menggunakan dolar negara atau persekutuan untuk menyusun statistik tenaga kerja tempatan dalam usaha merekrut perniagaan baru dan mengembangkan perusahaan tempatan.

Penawaran dan Permintaan Imbangan

Elemen terakhir model perancangan sumber daya manusia adalah menentukan bagaimana anda akan mengimbangkan permintaan yang anda miliki untuk pekerja dengan penawaran pekerja yang ada. Sekiranya anda kekurangan pekerja, ini akan menentukan jenis usaha perekrutan yang akan diambil oleh perniagaan anda untuk menarik pekerja yang diperlukannya untuk memenuhi keperluan dalam syarikat. Ia juga memerlukan anda mengimbangkan keperluan sepenuh masa dan sambilan.

Sekiranya anda mempunyai lebihan pekerja, ini memerlukan anda mempertimbangkan pemberhentian pekerja, pemberhentian pekerja dan situasi di mana pekerja mungkin perlu diturunkan atau dipindahkan ke posisi lateral daripada menerima kenaikan pangkat.