Permainan Kepimpinan Hamba

Kepemimpinan hamba melibatkan menunjukkan integriti, yang menjadi contoh, bekerjasama dengan orang lain untuk membuat keputusan dan mewujudkan budaya syarikat yang positif, menurut Robert Greenleaf, perunding pengurusan, yang mengembangkan teori mengenai perkara ini pada tahun 1970-an. Ideanya adalah bahawa pegawai boleh memimpin dari dalam organisasi. Untuk mengembangkan kemahiran kepemimpinan hamba, mainkan permainan yang membolehkan anda mengembangkan teknik membuat keputusan anda. Permainan membolehkan anda berlatih menggunakan konsep utama dan menerapkan kemahiran anda. Ini membantu anda mengekalkan pengetahuan.

Keperluan

Sekiranya anda menjangkakan kehilangan pemimpin untuk perniagaan anda, anda mungkin menjumpai seseorang dalam organisasi anda yang boleh mengambil peranan sebagai pemimpin. Daripada melakukan pencarian pekerja baru secara meluas, anda boleh mendorong pekerja anda sekarang untuk berkolaborasi dengan lebih berkesan dan mendapatkan nasihat dan bimbingan daripada rakan sebaya.

Tujuan

Untuk membolehkan pasukan berkolaborasi dengan lebih berkesan, mainkan permainan kepemimpinan pelayan yang mendorong peserta untuk saling mendengarkan dan menghargai pelbagai pendapat dan strategi. Permainan kepemimpinan hamba membolehkan orang membuat komitmen untuk mendengar dengan lebih senang, berempati dengan orang lain, menerima perubahan dan memberi kesedaran mengenai tindakan yang diperlukan. Permainan membolehkan orang mengembangkan kemampuan meyakinkan mereka, berinovasi dan meramalkan akibat dari tindakan mereka. Selain itu, permainan kepemimpinan hamba membolehkan orang mengembangkan kepercayaan, rasa komuniti dan komitmen terhadap rakan sekerja mereka.

Jenis-Jenis

Permainan kepemimpinan hamba membolehkan peserta berlatih membuat keputusan. Contohnya, bahagikan kumpulan besar kepada pasukan yang terdiri daripada lima orang. Tentukan ketua pegawai pada setiap pasukan. Huraikan perubahan yang mesti dilakukan oleh pasukan, seperti peningkatan proses atau penyesuaian dasar. Arahkan kumpulan untuk menulis langkah-langkah yang diperlukan untuk menyelesaikan tugas. Pemimpin pelayan hanya boleh memberikan cadangan kepada anggota kumpulan yang lain. Pasukan pertama yang menyelesaikan tugas menang. Selepas 15 minit, bincangkan kelebihan dan kekurangan model kepemimpinan hamba. Aktiviti lain melibatkan mencabar pemimpin pelayan untuk membantu peserta lain menyelesaikan aktiviti, seperti membuat sandwic, tanpa bercakap dengan mereka. Pemimpin hanya dapat mendengar dan memberi reaksi terhadap soalan mengenai menyelesaikan cabaran. Selain itu, untuk mengembangkan kemahiran kepemimpinan hamba,bahagikan kumpulan besar menjadi berpasangan. Sebarkan lima kad indeks dengan bentuk siri yang dilukis di atasnya, seperti kotak, segi empat atau segitiga. Satu orang dalam setiap pasangan memberitahu orang lain apa yang harus dilukis dan kemudian mereka bertukar peranan sehingga kelima-lima kad itu selesai. Pasangan yang menyelesaikan aktiviti pertama kali menang.

Keputusan

Peserta yang bermain permainan kepemimpinan hamba mengetahui bahawa komunikasi yang cekap, termasuk bercakap, menyampaikan dan mendengar, menyumbang kepada persekitaran kerja yang produktif. Apabila orang berkolaborasi dengan berkesan, semakin sedikit konflik yang meletus dan aliran kerja dari satu proses ke proses berikutnya tanpa campur tangan pengurus untuk mengarahkan aktiviti. Pemimpin hamba muncul secara semula jadi apabila organisasi memerlukan kepakaran. Bermain permainan menolong orang mempersiapkan peranan ini dengan cara yang menyeronokkan dan menarik.