Bagaimana Menentukan Pendapatan Kasar Tahunan Saya

Pendapatan kasar untuk perniagaan anda adalah jumlah pendapatan anda, ditolak kos barang yang anda jual. Ini adalah petunjuk keuntungan yang anda hasilkan dari penjualan sebelum perbelanjaan lain, seperti cukai dan kos pentadbiran, diambil kira. Pendapatan kasar berbeza dengan pendapatan bersih, yang merangkumi semua kos lain. Sekiranya anda bekerja sendiri, anda melaporkan pendapatan kasar pada Jadual C sebagai sebahagian daripada proses mengetahui pendapatan perniagaan anda yang boleh dikenakan cukai. Anda harus menentukan pendapatan kasar anda dengan tepat jika anda mahu bil cukai perniagaan anda tepat.

 1. Tambah Resit Anda

 2. Pertama, jumlahkan penerimaan atau penjualan kasar anda, yang merupakan wang yang diperoleh perniagaan anda dengan menjual barang atau perkhidmatan. Anda memasukkan ini di bahagian pertama Jadual C. Biasanya anda akan dibayar dengan wang tunai, pembayaran kad kredit atau deposit ke PayPal. Sekiranya anda menukar barang atau perkhidmatan dengan perniagaan lain, anda juga melaporkan nilai pertukaran sebagai penerimaan kasar.

 3. Petua

  Sekiranya anda menjalankan perniagaan secara tunai, anda hanya akan melaporkan pendapatan semasa anda menerimanya. Sekiranya anda memilih "akrual", anda akan melaporkan wang tunai semasa anda memperolehnya, walaupun memerlukan beberapa bulan untuk membuat pelanggan membayar. Setelah perniagaan memilih secara tunai atau akruan, mereka biasanya menggunakan kaedah yang sama tahun demi tahun.

 4. Faktor Dalam Bayaran Balik

 5. Sekiranya anda mempunyai barang yang dikembalikan atau memberi pengembalian wang atau elaun kepada pelanggan kerana tidak berpuas hati, tambahkan jumlah pulangan dan elaun. Kurangkan jumlah dari penerimaan kasar anda.

 6. Kurangkan Kos Barang Yang Dijual

 7. Kurangkan kos barang yang dijual dari penerimaan kasar anda. Kos barang yang dijual merangkumi kos membeli dan menghantar bahan mentah atau barang ke perniagaan anda; simpanan, kos buruh untuk menghasilkan barang, dan overhead seperti kos elektrik dan air untuk kilang anda. IRS mempunyai arahan terperinci untuk mengetahui kos barang yang dijual.

 8. Satu kesilapan yang tidak mahu anda buat ialah mengurangkan kos barang yang dijual buat kali kedua. Jika, katakanlah, anda memasukkan harga penghantaran barang kepada anda sebagai kos barang yang dijual, anda juga tidak boleh menolaknya sebagai perbelanjaan perniagaan yang terpisah.

 9. Tambahkan Pendapatan Lain Anda

 10. Tambahkan pendapatan lain yang diterima perniagaan anda selain penjualan barang dan perkhidmatan. Ini termasuk faedah pinjaman, penghargaan dan hadiah, penyelesaian sah, pendapatan pelaburan, kredit cukai dan hutang lapuk yang akhirnya anda kumpulkan. Menambah pendapatan ini ke angka sebelumnya memberi anda pendapatan kasar, yang anda laporkan di bahagian pertama Jadual C.