Apakah Perbezaan Antara Pemangku Kepentingan & Pemilik Syarikat?

Setiap syarikat, sama ada besar atau kecil, mempengaruhi kehidupan banyak orang. Sebagai tambahan kepada pemegang saham, yang kekayaannya dikaitkan dengan firma itu, banyak individu lain yang memperoleh keuntungan atau kerugian bergantung kepada keputusan strategik dan operasi harian perniagaan. Memahami pelbagai hubungan antara syarikat dan masyarakat sangat penting untuk menjalankan perniagaan yang lestari dan bertanggungjawab.

Pemegang Saham

Syarikat untung milik pemegang saham, juga dikenali sebagai pemilik. Dalam perniagaan seperti dobi atau kedai runcit, satu individu boleh memiliki keseluruhan entiti. Di kebanyakan syarikat sederhana dan besar, banyak orang memiliki jumlah stok yang berbeza-beza. Apabila seorang individu memiliki lebih daripada 50 peratus daripada semua saham tertunggak, dia biasanya dapat mengendalikan sepenuhnya, kerana kuasa suara secara langsung terikat dengan jumlah saham yang dimiliki seseorang. Di sebuah syarikat multinasional yang besar, biasanya tidak ada yang memiliki lebih dari separuh daripada semua saham, dan para pemegang saham harus mencapai kompromi ketika membuat keputusan kritis mengenai masa depan perniagaan.

Pemangku kepentingan

Pemangku kepentingan adalah sesiapa sahaja yang boleh memperoleh keuntungan atau kerugian daripada tindakan syarikat itu. Walaupun pemilik dan pemegang saham lain terdiri daripada sekumpulan pemangku kepentingan, terdapat pelbagai individu lain yang membentuk kumpulan pemangku kepentingan yang lebih luas.

Pelanggan

Walaupun firma itu mempunyai pemilik tunggal, ia biasanya mempunyai sebilangan besar pelanggan. Secara amnya, pelanggan lebih baik sekiranya syarikat itu sihat dan menguntungkan. Syarikat-syarikat tersebut terus berniaga dan menyokong produk mereka dengan jaminan dan perkhidmatan selepas penjualan; melabur dalam pengembangan produk baru, yang membolehkan mereka mengemas kini barisan produk mereka; dan menggaji orang yang bergaji tinggi dan terlatih yang senang ditangani. Malah pembersih kering yang melayani komuniti tempatan dapat memiliki pangkalan kepentingan yang besar di kalangan pelanggan. Sekiranya pembersih ditutup, orang-orang di komuniti yang sering mengunjungi perniagaan ini mungkin harus berusaha keras untuk membersihkan cucian kering mereka.

Pemiutang

Pemiutang adalah sekumpulan pemangku kepentingan utama yang mengawasi syarikat. Pemiutang boleh menjadi pembekal yang belum dibayar sepenuhnya, bank tempatan yang telah memberikan pinjaman jangka panjang atau pemegang bon. Dalam beberapa keadaan, kerajaan mungkin menjadi pemiutang setelah memberikan pinjaman kepada firma atau sementara menunggu pembayaran cukai dari tahun sebelumnya. Semakin sihat firma, semakin besar kemungkinan kreditur akan dibayar sepenuhnya.

Pekerja

Pekerja sering mempunyai sejumlah besar keuntungan atau kerugian bergantung pada bagaimana syarikat melakukannya. Majikan yang berjaya bermaksud gaji tetap, biasanya kenaikan gaji pada suatu ketika dan faedah yang membantu memastikan persaraan yang selamat. Majikan yang berjuang, sebaliknya, boleh bermaksud tidur malam kerana takut diberhentikan.