Cara Membuka Tempat Taco Kecil

Membuka tempat taco kecil yang berjaya melibatkan banyak keputusan dan kemahiran yang berbeza, di antaranya memilih lokasi yang tepat, mewujudkan jenama yang kuat, dan merancang menu yang menjimatkan dengan baik dan menjimatkan. Komponen penting adalah imaginasi. Apa yang menjadikan tempat taco anda istimewa?

Lokasi, Lokasi, Lokasi

Satu keputusan untuk dibuat lebih awal adalah di mana anda akan membuka. Apa yang anda cari adalah ruang kecil dengan sewa yang berpatutan di kawasan lalu lintas tinggi. Lebih baik jika lokasinya berada di kawasan di mana perniagaan lain sudah ada dan menarik pelanggan yang boleh menjadi pelanggan milik anda - pusat membeli-belah, misalnya.

Mendirikan sebuah kedai taco yang terletak berhampiran bangunan pejabat yang padat juga berfungsi dengan baik. Sekiranya ruangan itu sudah dilengkapi dengan restoran, ia dapat menjimatkan ribuan dolar. Namun, berhati-hatilah dengan sewa yang telah membuka rangkaian restoran dan kemudian keluar dari perniagaan - tempat-tempat itu seperti lubang hitam untuk mendapatkan wang.

Apa Yang Akan Anda Jual?

Anda pasti akan menjual taco, tetapi jika anda akan berjaya, anda harus menjual sesuatu yang lebih banyak. Beberapa tempat menyediakan taco Tex-Mex dengan kelainan; yang lain menghidangkan taco dengan ramuan yang tidak biasa seperti brisket daging lembu atau telur hirisan dan daging. Yang penting adalah mempunyai identiti yang kuat dan persembahan yang menarik.

Membina Identiti Unik

Produk taco yang disajikan dengan cantik memberikan identiti unik kepada kedai anda. Itu jenama anda . Jenama yang kuat sangat penting dalam perniagaan apa pun, tetapi terutama dalam perniagaan yang menawarkan produk yang biasa didapati. Sekiranya kedai anda menggunakan Puget Sound, misalnya, anda mungkin pakar dalam taco makanan laut dengan bahan-bahan tempatan seperti salmon, skate, hinggap, kerang dan kepiting Dungeness.

Sebuah kedai taco di dekat pantai berselancar dapat memanfaatkan tema selancar, seperti menu berbentuk papan luncur, taco yang dinamakan sempena peselancar terkenal atau pantai selancar, dan runut suara selancar.

Sewa Perunding Restoran

Sekiranya anda lulus dari akademi masakan atau pernah bekerja di restoran kelas atas, anda mungkin sudah banyak mengetahui tentang persembahan pinggan. Sekiranya tidak, adalah idea yang baik untuk menyewa perunding restoran atau koki perancang menu dalam fasa perancangan.

Bagaimana Anda Akan Menjualnya?

Makanan yang anda jual dan cara anda menjualnya haruslah koheren. Itu satu lagi aspek identiti jenama. Sebuah kedai taco di Austin, Texas, yang menjual versi Tex-Mex, misalnya, mungkin mempunyai hiasan yang menekankan warisan Tex-Mex di rantau ini - mural dinding besar dengan foto-foto koboi Latino yang sedang memeras lembu atau memasak di atas api unggun. Sebuah kedai taco berhampiran sebuah muzium seni moden mungkin mempunyai lukisan mural dari Andy Warhol atau artis terkenal lain yang makan taco.

Terdapat sebilangan besar identiti jenama yang boleh dipilih; yang penting adalah memilih identiti yang sangat sesuai untuk lokasi anda dan kemudian menjualnya secara konsisten dan jelas dengan segala cara yang mungkin, tetapi terutama dari segi hiasan, menu dan persembahan makanan.

Cara Membuatnya Menguntungkan

Anda mula-mula membina menu anda, menggunakan strategi mengenal pasti jenama. Siapkan menu contoh - mungkin banyak menu sampel untuk mendapatkannya dengan betul - dengan ramuan yang anda harapkan dengan teliti sehingga setelah anda menyediakan taco tertentu, anda dapat mengembalikan kos makanan.

Sebagai peraturan, kebanyakan restoran mensasarkan kos makanan sekitar 30 hingga 35 peratus dari harga jualan. Sekiranya taco tertentu mempunyai ramuan yang berharga $ 0.47, itu adalah 35 peratus dari $ 1.34 dan 30 peratus dari $ 1.57. Harga runcit ideal anda untuk taco ini mungkin $ 1.50 atau $ 1.49.

Jangan Lupa Tambah

Salah satu strategi penting semasa anda menjual barang makanan murah adalah dengan menawarkan alat tambah yang menaikkan harganya. Ini boleh menjadi hiasan seperti salsa salai atau ramuan premium seperti keju import tua atau potongan stik utama. Anda juga boleh menawarkan dua bahagian dari semua dan semua bahan. Dengan cara terbaik, anda perlu memberi setiap pilihan pelanggan yang menjanjikan makanan.