Cara Merancang Tempat Kerja

Retret kerja memberi peluang kepada pekerja anda untuk berikat dan menghasilkan idea baru untuk perniagaan anda. Tempat berundur membantu kakitangan anda bekerja dalam penyelesaian konflik dan mengajar mereka untuk bekerjasama dan bukannya bekerja antara satu sama lain atau berdebat. Sama ada anda mengadakan tempat percutian di kabin di hutan atau di pusat bandar hotel, menjauhkan diri dari kerja harian pejabat membantu pasukan anda berfikir dan mengembangkan idea kreatif.

1

Pilih lokasi untuk tempat percutian. Oleh kerana tujuan pengunduran kerja adalah untuk memecahkan rutin harian dan mendorong kakitangan untuk berfikir di luar kotak, pilih lokasi yang jauh dari pejabat. Anda mahu kakitangan anda selesa di lokasi. Bilik persidangan hotel mungkin berfungsi dengan baik untuk anda. Untuk gangguan yang lebih sedikit, cuba pergi ke lokasi yang lebih jauh, seperti kabin atau pondok. Tempat percutian yang memerlukan kakitangan tidur mungkin lebih produktif, kerana mereka tidak akan tergoda untuk menyelinap lebih awal atau terganggu oleh peristiwa biasa dalam hidup mereka.

2

Mengupah seseorang untuk memudahkan perbincangan. Orang ini bertindak sebagai pemimpin dan memastikan setiap perbincangan atau perjumpaan bermula dan berakhir tepat pada waktunya. Sekiranya perbincangan terlalu panas, dia boleh melangkah masuk dan menyejukkan segalanya. Sebaik-baiknya, fasilitator tidak akan berhubung dengan perniagaan anda, tetapi akan berfungsi sebagai pihak ketiga yang tidak terlibat.

3

Rancang agenda untuk berundur. Kembangkan senarai topik yang perlu dibincangkan sepanjang retret dan jadualkan waktu untuk setiap topik. Contohnya, topik pertama, yang dibincangkan tepat selepas sarapan pada hari pertama, boleh menjadi sesuatu yang sesuai dengan matlamat syarikat.

4

Rancang aktiviti sosial yang bercampur dengan aktiviti kerja. Tempat berundur dimaksudkan dengan tepat: peluang untuk pekerja anda melepaskan diri. Sekiranya anda merancang perjumpaan selama lapan jam dalam sehari, mereka akan merasa sama tertekan atau bekerja seperti yang mereka lakukan dalam sehari biasa. Buat jangka masa panjang setiap perbincangan, tidak lebih dari satu jam, dan jadualkan waktu rehat dan makan di antara setiap perbincangan. Sediakan makanan untuk kakitangan anda di antara perbincangan. Pilihan lain adalah memberi makan kakitangan anda semasa sesi. Contohnya, mengadakan makan tengah hari sumbang saran. Pada penghujung hari, tawarkan jamuan atau makan rasmi agar kakitangan anda dapat bersantai dan bersosial. Bergantung pada tempat yang anda kunjungi, anda boleh menambahkan aktiviti sosial yang lebih terlibat dalam jadual, seperti bermain ski atau memancing.

5

Bawa alat bantu visual untuk membantu mengalirkan idea. Sediakan papan putih untuk pekerja menulis idea semasa perbincangan. Buat carta matlamat supaya kakitangan anda dapat melihat dengan jelas di mana anda mahu perniagaan ini pada akhir tahun atau lima atau 10 tahun.