Kelebihan Diskaun Perdagangan

Diskaun perdagangan mewakili pengurangan kos barang atau perkhidmatan yang dijual di persekitaran perniagaan. Diskaun perdagangan dapat membantu perniagaan kecil menjimatkan wang ketika membeli barang atau perkhidmatan dari pembekal. Banyak pembekal menghendaki perniagaan kecil membayar dalam jangka masa tertentu untuk menerima potongan perdagangan. Istilah ini biasanya dinyatakan sebagai 1/10 Bersih 30; ini bermaksud syarikat akan menerima potongan 1 peratus sekiranya bil telah dibayar dalam masa 10 hari atau jumlah penuh perlu dibayar dalam masa 30 hari. Diskaun perdagangan juga boleh menjadi alat penting untuk mendorong penjualan perniagaan.

Kos Perniagaan Lebih Rendah

Kelebihan diskaun perdagangan yang ketara adalah kemampuan perniagaan kecil untuk menurunkan kos perniagaan operasi. Perniagaan kecil sering menghabiskan sebahagian besar modal mereka untuk memperoleh sumber ekonomi, peralatan pengeluaran, inventori atau barang lain yang diperlukan untuk menjalankan operasi perniagaan. Banyak pembekal dan vendor akan menawarkan diskaun perdagangan perniagaan kecil untuk menerima wang mereka dalam jangka masa yang lebih pendek. Pemilik perniagaan yang secara konsisten mencari pembekal atau vendor yang menawarkan diskaun perdagangan sering menjimatkan sejumlah besar modal syarikat untuk perbelanjaan perniagaan.

Meningkatkan Kuasa Pembelian

Perniagaan kecil dapat menggunakan potongan harga perdagangan untuk meningkatkan daya beli mereka. Daya beli biasanya didefinisikan sebagai jumlah barang yang dapat dibeli oleh perniagaan atau individu dengan harga tertentu. Perniagaan kecil yang menjimatkan wang melalui diskaun perdagangan pembekal atau vendor dapat menggunakan modal yang disimpan ini untuk membeli sumber atau input lain. Pembelian tambahan boleh merangkumi peningkatan kemudahan pengeluaran, pekerja tambahan untuk meningkatkan output atau pembelian lain untuk meningkatkan operasi perniagaan. Pemilik perniagaan boleh memilih untuk menyimpan modal ini dan memperoleh faedah dengan membeli pelaburan perniagaan.

Tingkatkan Muhibah

Pengilang, pembekal, vendor dan perniagaan sering meningkatkan muhibah mereka dalam persekitaran perniagaan melalui penggunaan kredit perdagangan. Muhibah adalah nilai atau kekuatan menarik yang dihasilkan syarikat dengan pelanggannya dengan menawarkan harga rendah, layanan pelanggan yang baik, atau barang atau perkhidmatan berkualiti tinggi di pasar ekonomi. Diskaun perdagangan juga dapat membantu meningkatkan muhibah jika syarikat menawarkan diskaun yang lebih besar kepada perniagaan atau individu, memberikan perniagaan berulang kepada pembekal atau vendor.

Jualan Pengguna Lebih Tinggi

Pemilik perniagaan boleh memutuskan untuk menawarkan potongan harga perdagangan kepada barang atau perkhidmatan yang dijual oleh syarikat. Potongan harga ini boleh merangkumi penjualan promosi, kupon, pembelian jumlah atau strategi harga lain yang serupa. Walaupun diskaun perdagangan mengurangkan jumlah keuntungan kasar dari penjualan barang atau perkhidmatan individu, syarikat sering memperoleh keuntungan ini melalui penjualan jumlah. Pengguna yang membayar harga yang lebih rendah untuk produk boleh memilih untuk membeli lebih banyak untuk memanfaatkan potongan perdagangan syarikat.