Cara Menulis Bio di Tumblr

Pembaca yang menjangkau blog Tumblr syarikat anda melalui carian atau dengan melihat reblog cenderung berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai siapa anda dan apa yang anda lakukan, jadi masuk akal untuk mendapatkan maklumat di blog anda, daripada mengarahkan mereka di tempat lain. Bergantung pada pilihan anda, anda boleh menulis biografi pendek dalam keterangan blog anda, yang lebih panjang di halaman berasingan atau kedua-duanya.

Membuat Penerangan Blog Anda

Log masuk ke Tumblr, klik "Tetapan", pilih blog tempat anda ingin menambahkan biografi anda dan kemudian klik "Sesuaikan." Ketik atau tampal biografi anda di medan "Penerangan" untuk melihat pratonton segera mengenai rupa bentuknya di blog anda. Apabila anda berpuas hati, klik "Simpan" dan kemudian klik "Tutup" untuk menyimpan perubahan anda dan kembali ke papan pemuka. Tidak seperti tulisan Tumblr, bidang keterangan tidak termasuk editor WYSIWYG, jadi jika anda ingin menambahkan format apa pun, anda perlu menaip kod HTML sendiri. Sekiranya anda tidak tahu HTML, cara termudah untuk melakukannya adalah dengan membuat catatan teks baru di blog anda, taipkan keterangan anda dan formatlah seperti yang anda mahukan. Setelah selesai, klik butang "HTML" untuk menunjukkan kod HTML mentah untuk apa yang anda taipkan,pilih dan salin ke papan keratan anda. Buang siaran tanpa menerbitkannya dan kemudian tampal kod tersebut ke bahagian keterangan.

Menjaga Ringkasnya

Apa sahaja yang anda tambahkan ke bahagian penerangan muncul di bar sisi blog anda, kawasan yang agak sempit walaupun pada resolusi tinggi. Dalam ruang yang begitu terhad, sekumpulan teks yang panjang mungkin melelahkan dan menjengkelkan untuk dibaca, jadi anda harus mengehadkan diri kepada beberapa ayat, dengan hanya menonjolkan titik-titik penting tentang anda dan syarikat anda.

Membuat Halaman Biografi

Untuk memberi pembaca anda pandangan yang lebih mendalam mengenai anda dan syarikat anda, anda mungkin memerlukan halaman biografi yang berasingan, yang dihubungkan dari halaman depan blog anda. Untuk membuatnya, klik butang "Tetapan" di papan pemuka Tumblr anda, pilih blog yang ingin anda tambahkan halaman biografi dan kemudian klik "Sesuaikan." Klik "Halaman" untuk membuka bahagian, jika perlu, dan kemudian klik "Tambah Halaman" - anda mungkin perlu menatal ke bawah agar bahagian pilihan ini dapat dilihat. Pilih URL untuk halaman, beri judul, aktifkan kotak centang "Tunjukkan Pautan ke Halaman Ini" sehingga pautan ke halaman tersebut akan muncul di halaman utama blog anda dan kemudian ketik atau tampal biografi anda di bidang "Badan". Halaman Tumblr menggunakan editor WYSIWYG yang sama yang digunakan dalam catatan; jika anda perlu,anda juga boleh memuat naik gambar terus dari skrin pembuatan halaman. Namun, tidak ada cara untuk melihat seperti apa halaman anda. Setelah selesai, klik "Buat Halaman."

Mendapatkan Kedalaman

Halaman tidak mempunyai had panjang, jadi anda boleh memasukkan seberapa banyak maklumat yang anda mahukan. Anda mungkin mendapat manfaat daripada menggunakan beberapa halaman yang berbeza untuk membina biografi anda, membaginya menjadi beberapa bahagian - satu untuk testimoni, satu untuk maklumat hubungan, satu untuk sejarah profesional anda dan sebagainya - untuk memudahkan pembaca anda mencari maklumat yang mereka perlukan. Bergantung pada pilihan peribadi anda, anda boleh membuat halaman tambahan untuk digunakan sebagai indeks atau hanya menghubungkan semua bahagian dari halaman utama blog anda.

Memilih Apa yang hendak ditulis

Sekiranya anda tidak tahu harus memulakan dari mana semasa menulis biografi profesional untuk Tumblr anda, kumpulkan senarai pendek semua yang anda mahu pembaca ketahui dan kemudian susun mengikut urutan kepentingan. Untuk biografi pendek, ikuti lima atau enam perkara utama yang dapat disimpulkan dalam dua ayat; untuk jangka masa yang lebih panjang, anda boleh mengembangkan untuk memasukkan semua perkara dalam senarai anda. Tulislah orang ketiga dan buka dengan maklumat mengenai masa kini anda, bukan mengenai masa lalu anda. Elakkan hiperbola dan berbohong secara terang-terangan - walaupun ini mungkin merupakan idea yang baik, kejatuhan daripada ditangkap boleh menjadi akhir perniagaan anda. Setelah selesai menulis, tanyakan kepada rakan, ahli keluarga atau rakan sekerja yang dipercayai untuk pendapat yang jujur ​​dan, jika perlu, semak semula.