Bagaimana Menjadi Pengedar Wain di Texas

Texas adalah anomali dalam dunia pengedaran wain dan minuman beralkohol lain. Sebilangan besar negeri beroperasi di bawah sistem pengedaran tiga peringkat, di mana pengeluar menjual kepada pengedar yang menjual kepada peruncit. Texas juga mempunyai peringkat keempat, di mana beberapa peruncit yang lebih besar dilesenkan untuk mengedarkan minuman beralkohol ke kelab swasta dan peruncit yang lebih kecil. Negeri ini juga membenarkan syarikat bukan pemastautin mengedarkan wain ke kilang wain negeri dan peruncit berlesen lain. Sebelum anda memulakan perniagaan yang rumit untuk mendapatkan semua lesen dan izin persekutuan, negeri dan tempatan yang diperlukan, ajar diri anda mengenai pelbagai model perniagaan yang boleh anda pilih ketika menjadi pengedar wain di negeri Texas.

1

Memohon nombor pengenalan majikan dengan Perkhidmatan Hasil Dalaman di IRS.gov menggunakan Borang SS-4. Anda memerlukan nombor ini sebelum dapat memohon lesen persekutuan atau negeri yang berkaitan.

2

Lengkapkan permohonan permit asas di bawah Akta Pentadbiran Alkohol Persekutuan. Anda boleh mengisi borang ini secara dalam talian di Biro Cukai dan Perdagangan Alkohol dan Tembakau Jabatan Perbendaharaan di TTB.gov.

3

Hubungi Suruhanjaya Minuman Beralkohol Texas untuk menentukan keadaan negeri mana yang anda perlukan. Anda perlu mendapat lesen Pemborong Kelas B Tempatan (LX) dengan kos sekitar $ 1,200 per tahun. Bergantung pada bagaimana anda merancang untuk menyusun perniagaan anda dan di mana syarikat anda berpusat, anda mungkin juga memerlukan Permit Ejen Pengilang (lesen T), Permit Penjual Bukan Pemastautin (lesen S), Permit Penyimpanan Swasta (lesen L) atau Izin Promosi (Lesen PR).

4

Tentukan sama ada syarikat anda mesti membuat bon dengan negeri Texas dan berapa jumlah bon tersebut. Sekiranya perniagaan anda mempunyai permit Pemborong Kelas B dan bertanggungjawab untuk pembayaran cukai eksais ke negeri ini, anda perlu membuat bon. Negeri boleh menerima sijil deposit, dengan mana anda menerima faedah terakru, atau surat kredit sebagai ganti bon. Setelah anda membayar semua cukai dan yuran tepat pada masanya dengan negeri ini untuk tempoh 36 bulan, negara tidak akan meminta anda membuat bon dengan mereka.

5

Memohon lesen melalui Texas Alcoholic Beverage Commission untuk setiap pekerja anda yang akan terlibat dengan penjualan wain kepada peruncit. Ini tidak bermaksud bahawa orang yang menghantar wain memerlukan lesen, tetapi mana-mana wakil jualan anda yang akan bekerja dengan peruncit tertentu mengenai jenama mana yang akan mereka bawa dan berapa banyak yang akan mereka beli perlu membawa lesen yang sesuai.

6

Hubungi pihak berkuasa tempatan untuk mengetahui apakah ada izin, borang atau lesen yang anda perlukan untuk menjalankan perniagaan pengedar wain.

7

Dapatkan pengedar anda disenaraikan dalam beberapa pangkalan data pengedar dan pengeluar wain yang banyak digunakan, seperti Global Wine & Spirits (globalwinespirits.com) atau Rangkaian Minuman Antarabangsa (internationalbeveragenetwork.com). Dengan menggunakan pangkalan data ini, pengeluar yang mencari pengedar wain di kawasan anda dapat dengan mudah mencari anda dan mula menggunakan perkhidmatan anda. Lihat "panggilan untuk tender" secara berkala, yang merupakan pengeposan pengilang dengan keperluan pengedar tertentu.

8

Pelajari seberapa banyak yang anda dapat mengenai wain secara umum tetapi lebih banyak lagi mengenai jenama wain tertentu yang akan anda edarkan. Sebilangan besar pengeluar wain dengan senang hati memberi tahu anda mengenai jenama dan penyelidikan pasaran mereka.