Etika Bonus & Ganjaran Formal

Implikasi etika bonus dan penghargaan formal di sejumlah industri telah mendapat perhatian dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana banyak bahagian masyarakat berjuang dengan kesulitan ekonomi. Apabila perniagaan kecil menentukan sama ada bonus atau ganjaran beretika, ia mesti mempertimbangkan struktur pembayaran untuk pekerja, kaedah untuk menentukan bonus dan kemungkinan kesannya kepada masyarakat. Tanpa pemeriksaan etika bonus, perniagaan berisiko memperlakukan pekerja secara tidak adil atau mungkin mengasingkan pelanggan.

Kriteria Bonus

Kriteria yang digunakan oleh pengurusan untuk mengeluarkan bonus dan ganjaran kepada pekerja sangat penting untuk menganalisis implikasi etika insentif. Perniagaan mungkin menggunakan proses subjektif atau objektif yang bergantung pada bilangan yang sukar. Sekiranya perniagaan menggunakan kaedah subjektif, pengurus mesti bertanya apakah prosesnya beretika terhadap pekerja lain. Sebagai contoh, jika pengurus mengenali pekerja secara peribadi, dia mungkin cenderung memberi bonus yang lebih besar kepada pekerja.

Jurang Upah

Bonus dan ganjaran formal mungkin mewujudkan jurang gaji di pejabat yang tidak seimbang dengan tahap produktiviti antara pekerja yang menerima bonus dan mereka yang tidak. Sebagai contoh, seorang pekerja mungkin menerima bonus $ 5,000 untuk menjual produk bernilai $ 50,000, sementara seorang pekerja lain kehilangan bonus kerana penjualannya adalah $ 49,500. Perbezaan penjualan hampir tidak dapat diendahkan, namun gaji seorang pekerja kini jauh lebih tinggi. Perniagaan mesti mengambil kira kemungkinan masalah ini untuk mengelakkan dilema etika.

Implikasi Luaran

Insentif yang digunakan oleh perniagaan untuk memberi ganjaran kepada pekerja dapat menimbulkan dilema etika dalaman kerana tekanan dari masyarakat dan pelanggan. Sebagai contoh, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, beberapa institusi kewangan telah menerima kritikan atas pembayaran bonus mereka kepada pekerja berikutan ketidakstabilan ekonomi negara. Ketika mempertimbangkan bonus atau ganjaran formal untuk pekerja, perniagaan mungkin mempertimbangkan peranan mereka dalam masyarakat dan kesan bonus yang dirasakan ada di fikiran mereka di luar syarikat. Sebagai contoh, bagi beberapa orang, nampaknya tidak etika untuk memberikan bonus kepada pekerja perniagaan yang menimbulkan masalah kewangan bagi pelanggan pada tahun fiskal.

Struktur Bayaran

Struktur gaji pekerja sangat penting untuk menentukan etika bonus dan ganjaran formal. Beberapa perniagaan mungkin memberikan bonus kepada pekerja dengan gaji tahunan yang ditetapkan yang tidak semestinya mencapai tonggak produktiviti yang memerlukan ganjaran. Walau bagaimanapun, gaji pekerja di industri lain mungkin bergantung sepenuhnya pada bonus atau ganjaran.