Apakah Kelemahan untuk Tidak Mempunyai Orientasi untuk Pekerja Baru?

Memulakan pekerjaan baru memang menakutkan, tidak kira seberapa berpengalaman atau mahir pekerja. Mereka tidak mengetahui prosedur atau proses spesifik kompi, belum bertemu dengan kebanyakan pekerja, dan banyak belajar mengenai asas pelanggan. Itulah sebabnya mempunyai proses onboarding dan orientasi pekerja baru adalah mustahak. Latihan pendek yang diberikan oleh jabatan sumber manusia ini merangkumi perincian syarikat seperti visi, misi dan nilai, selain merangkumi buku panduan pekerja dan maklumat khusus syarikat yang lain.

Prestasi Permulaan yang Tidak Baik

Seorang pekerja tidak dapat memulakan pekerjaan mereka dengan berkesan jika mereka tidak mempunyai asas pemahaman yang baik mengenai syarikat. Menurut laman web pengambilan pekerja Hireology, mereka yang tidak mendapat orientasi pekerja baru lambat memberi impak. Mereka dibiarkan meneka mengenai proses tertentu, sering melakukan kesalahan, dan tidak pasti apa yang diharapkan syarikat daripada mereka. Majikan menghadapi masalah dalam menilai prestasi kerana mereka tidak pasti sama ada pekerja itu mempunyai latihan yang mereka perlukan untuk pekerjaan mereka. Menawarkan sokongan pekerja melalui onboarding memastikan bahawa mereka mempunyai asas pemahaman yang diperlukan untuk peranan mereka.

Kekurangan Moral Pekerja

Walaupun tidak mengetahui proses dan tujuan syarikat mempengaruhi prestasi, begitu juga dengan kurangnya penglibatan dan keseronokan. Tanpa prosedur orientasi, syarikat pada dasarnya tidak bersedia untuk hari pertama pekerja baru, menurut Hireology. Bayangkan masuk ke pekerjaan baru anda, dan penyambut tetamu tidak tahu siapa anda dan mengapa anda berada di sana. Ini memberikan kesan bahawa syarikat tidak bersemangat untuk memiliki pekerja baru. Sambutan seperti ini boleh membawa kepada perolehan yang tinggi, yang mahal dan menyukarkan usaha membuat skala syarikat.

Saluran Komunikasi Pecah

Pengalaman orientasi yang buruk atau tidak ada orientasi sama sekali mempengaruhi cara pekerja baru berkomunikasi di tempat kerja. Salah satu bahagian paling mudah tetapi paling penting dalam orientasi pekerja baru adalah bertemu pasukan. Tanpa itu, pekerja baru tidak mengetahui nama, gelaran, jabatan atau peranan rakan sekerja mereka. Sekiranya mereka memerlukan pertolongan, mereka tidak tahu siapa yang harus bertanya. Menurut perunding pengurusan proses perniagaan di Tallyfy, ini dapat memperlambat kemajuan mereka dalam mempelajari perniagaan dan memulakan dengan perincian peranan mereka.

Perolehan atau Ketidakhadiran Yang Lebih Tinggi

Pekerja yang tidak merasakan mereka diberi persiapan dan latihan yang mereka perlukan untuk peranan mereka mungkin tidak merasa terlibat atau gembira dengan peluang tersebut. Sekiranya mereka masih tidak merasa menjadi anggota pasukan setelah beberapa hari pertama, mereka mungkin memutuskan untuk mengambil cuti atau mencari pekerjaan lain. Ini boleh menjadi sukar bagi syarikat kerana pengambilan pekerja baru memerlukan masa dan sumber. Jumlah perolehan yang tinggi memberi kesan negatif terhadap keuntungan dan produktiviti perniagaan. Ini juga mempengaruhi reputasi anda, kerana calon teratas mungkin berhenti melamar syarikat anda berdasarkan apa yang mereka dengar dari bekas pekerja.

Petua Orientasi Pekerja Amalan Terbaik

Untuk mengelakkan kesan negatif daripada tidak mempunyai orientasi pekerja baru, kembangkan proses yang dapat anda gunakan dengan pekerja baru dengan segera. Latihan orientasi pekerja baru tidak perlu mengambil masa beberapa hari dan melibatkan kertas kerja yang rumit. Menurut penasihat perniagaan kecil di Zenefits, anda boleh memulakan proses orientasi sebelum hari pertama pekerja anda. Hantarkan buku panduan pekerja dan pakej orientasi yang merangkumi maklumat seperti tempat meletak kenderaan, waktu mula dan apa yang perlu dibawa. Juga, hantarkan agenda minggu pertama mereka di tempat kerja supaya mereka bersedia.

Daripada menggunakan gelongsor untuk memberitahu pekerja mengenai sejarah syarikat, jalankan mereka melalui perniagaan dan kenalkan mereka kepada orang penting yang perlu mereka ketahui. Zenefits mengesyorkan menyebarkan kertas kerja, seperti cukai dan gaji, untuk mengelakkan pekerja kehilangan minat semasa orientasi.