Cara Mendapatkan Sumbangan untuk Organisasi Bukan Untung Swasta

Meminta sumbangan adalah bahagian penting dari strategi pembiayaan organisasi bukan untung. Kerana organisasi bukan untung swasta bergantung pada pendapatan dari sumbangan untuk membiayai perkhidmatan, mengembangkan rancangan penggalangan dana yang komprehensif harus menjadi keutamaan bagi organisasi anda. Apabila anda menggunakan pelbagai pendekatan penggalangan dana, anda mungkin menjangkakan kumpulan penderma dan penyokong yang berpotensi lebih luas.

Acara dan Jualan

Acara penggalangan dana sering menjadi tulang belakang strategi penggalangan dana organisasi bukan untung. Acara boleh sesederhana mencuci kereta atau sama kompleksnya dengan tarian makan malam gala. Sebelum anda mula merancang acara, anda mesti memutuskan jenis penderma yang anda rencanakan untuk disasarkan. Acara yang lebih sederhana, seperti mencuci kereta dan penjualan bungkus hadiah, mungkin menarik minat anggota masyarakat yang ingin menyokong tujuan anda tetapi tidak dapat memberikan sumbangan yang besar. Sekiranya anda ingin menarik calon penderma dengan lebih banyak wang untuk ganti, acara dengan kos lebih tinggi, seperti galas dan pertandingan golf, boleh membawa lebih banyak wang, walaupun kos operasi akan lebih tinggi untuk menjalankan acara seperti ini. FundraisingIP.com menasihati sebuah acara lebih dari sekadar peluang penggalangan dana, dengan memperhatikan bahawa mengadakan acara dapat membantu organisasi Anda meningkatkan kesadaran, mendidik orang ramai dan mencari sukarelawan baru.

Internet

Internet menyediakan cara yang berkesan pada masa untuk mengumpulkan wang, selalunya dengan kos yang lebih rendah daripada kaedah mel langsung tradisional. Selain memberikan maklumat mengenai perkhidmatan anda, laman web anda juga bertindak sebagai alat pemasaran untuk organisasi anda. Beritahu penderma mengenai orang yang telah anda bantu dan keperluan semasa anda. Menampilkan butang derma dengan jelas di laman utama laman web anda dan membuatnya semudah mungkin bagi penderma untuk membuat sumbangan dengan menggunakan butang yang mengarah terus ke halaman pembayaran. Kumpulkan alamat e-mel semasa penggalangan dana dan acara lain dan hantarkan e-mel biasa kepada penyokong anda. Permintaan e-mel anda mungkin berbentuk buletin yang memberikan pilihan derma atau mungkin menjadi tarikan untuk sumbangan. Media sosial dapat memainkan peranan penting dalam meningkatkan minat terhadap sumbangan,terutamanya ketika organisasi anda berusaha mencapai matlamat tertentu.

Surat Terus

Permintaan mel terus lebih mahal kerana kos percetakan dan pengeposan tetapi tidak boleh dilupakan ketika anda merancang strategi penggalangan dana. Sekeping surat langsung khas merangkumi surat yang memberikan contoh pekerjaan yang dilakukan oleh organisasi anda dan meminta sumbangan untuk membantu menyokong perkhidmatan anda. Potongan surat terus mungkin menarik minat orang yang lebih suka menghantar cek kepada organisasi anda, daripada membuat sumbangan kad kredit melalui laman web anda. Laman web Fundraising Success mencadangkan penggunaan gabungan Internet dan surat rayuan terus untuk memberi lebih banyak pilihan dan nota kepada penderma. Anda boleh memberikan alamat URL di bahagian tersebut untuk membolehkan penderma menyumbang melalui Internet jika mereka mahu.

Sumbangan Korporat

Sumbangan korporat dapat memberikan peningkatan yang besar untuk program penggalangan dana anda. Walaupun kata "korporat" mengingatkan syarikat tenaga besar, syarikat kecil mungkin cenderung untuk menyokong organisasi bukan untung dalam komuniti. Sertailah kumpulan perniagaan tempatan, seperti Dewan Perniagaan dan kelab perkhidmatan tempatan. Menghadiri perjumpaan kumpulan perniagaan dapat membantu anggota staf anda, anggota dewan atau sukarelawan bertemu dengan wakil perniagaan tempatan yang mungkin berminat untuk menyumbang kepada tujuan anda. Syarikat dan perniagaan juga mungkin dapat memberikan sumbangan dalam bentuk yang membantu mengurangkan kos penggalangan dana anda. Sekiranya syarikat memberikan sumbangan dalam bentuk, ia tidak memberi wang kepada organisasi anda tetapi memberi anda barang atau perkhidmatan tanpa sebarang kos. Sebagai contoh, hotel tempatan mungkin menyumbangkan penggunaan ballroom untuk gala anda,menjimatkan organisasi anda kos sewa ribuan dolar.