Apakah Karantina McAfee?

Perisian anti-virus McAfee merangkumi fungsi karantina. Sekiranya imbasan melihat fail yang nampaknya dijangkiti virus, perisian hasad atau e-mel yang kelihatan seperti spam, fungsi ini mengasingkannya. Anda kemudian boleh memilih cara menguruskan fail, tetapi sehingga anda melakukannya, ia tidak akan membahayakan sistem anda kerana berpagar di kawasan yang selamat. Ini melindungi rangkaian, terutamanya jika anda mempunyai banyak e-mel masuk dan banyak pengguna memuat turun fail.

Gambaran keseluruhan

Tiada pakej anti-virus 100 peratus tepat. Sistem tidak dapat mengenal pasti setiap fail sebagai dipercayai atau tidak boleh dipercayai; mereka sering menandakan masalah yang mungkin berlaku. Mereka mungkin pandai mencari masalah ini, tetapi pencipta kandungan yang tidak diingini juga pandai menyembunyikannya. Adalah biasa bagi virus dan perisian hasad untuk menggunakan nama fail yang menyerupai komponen sistem yang dipercayai, tetapi menghapus e-mel yang kelihatan mencurigakan mungkin tidak menyenangkan, dan menghapus komponen inti dari program dapat mematikan program sepenuhnya. Untuk mengelakkan masalah ini, karantina mengasingkan fail yang mencurigakan untuk melindungi sistem anda sehingga anda memutuskan sama ada fail tersebut boleh dipercayai atau tidak.

Bagaimana Karantina Berfungsi

Fail yang diletakkan di karantina tidak akan dihapus, yang bermaksud bahawa anda dapat memulihkan versi sandaran kemudian, jika perlu. Fail tersebut diasingkan di kawasan khas di komputer atau rangkaian anda yang diuruskan oleh perisian anti-virus anda. Ia dienkripsi di lokasi yang selamat ini untuk memastikan bahawa ia tidak dapat membahayakan atau menjangkiti kawasan lain di sistem anda. Anda atau pentadbir sistem anda kemudian boleh memutuskan sama ada selamat atau tidak dan mengambil tindakan yang sewajarnya.

Fungsi Kuarantin McAfee

Terdapat pelbagai cara untuk menangani fail yang dikuarantin di McAfee. Sekiranya anda tahu bahawa ia mencurigakan, anda boleh menghapusnya dan membuangnya secara kekal dari sistem anda. Sekiranya anda berpendapat bahawa perisian anti-virus telah melakukan kesalahan dan fail tersebut boleh dipercayai, anda boleh memulihkannya dan mengeluarkannya dari karantina. Dalam beberapa kes, anda mungkin diminta membersihkan fail sebelum pemulihan. Sekiranya anda tidak pasti mengenai fail tersebut, anda boleh menghantarnya ke McAfee Labs untuk menilai fail tersebut.

Menyesuaikan Fungsi Karantina

Anda mungkin mendapati bahawa kawalan karantina McAfee perlu diubah ketika anda mula menggunakan perisian. Contohnya, e-mel dan fail kritikal yang terlalu sensitif dan karantina secara tidak sengaja, atau mungkin tidak menyekat item yang berpotensi berbahaya. Untuk menangani masalah ini, pentadbir sistem dapat menetapkan senarai putih dan senarai hitam di seluruh rangkaian, dan pengguna juga dapat menyiapkan daftar mereka sendiri.