Apakah Kos Percutian Berbayar kepada Syarikat?

Semasa anda bermain, bos akan membayar - atau sekurang-kurangnya kebanyakan mereka akan membayar. Sembilan daripada 10 pekerja sektor swasta sepenuh masa yang bercuti juga mendapat gaji kerana menikmati cuti. Jumlah masa percutian berbayar berbeza mengikut amalan syarikat dan tempoh perkhidmatan pekerja. Kerana percutian berbayar adalah faedah, itu adalah kos bagi syarikat.

Kos Majikan

Menurut Jabatan Tenaga Kerja AS, jumlah pakej pampasan pekerja berharga untuk majikan swasta rata-rata $ 28.89 sejam. Dari jumlah itu, gaji merangkumi kira-kira 70 peratus dan faedah 30 peratus. Kos semua faedah cuti berbayar kepada majikan industri swasta - percutian, cuti, cuti sakit dan cuti peribadi - rata-rata $ 1.98 sejam atau hampir 7 peratus daripada jumlah pampasan. Percutian berbayar merangkumi lebih dari separuh jumlah itu - purata $ 1,03 sejam atau 3.6 peratus daripada jumlah pampasan.

Pembolehubah Percutian

Untuk mendapatkan gambaran sebenar mengenai kos percutian berbayar kepada syarikat, anda mesti mempertimbangkan beberapa pemboleh ubah. Ini termasuk upah sebenar pekerja dan kos majikan yang berkaitan, seperti FICA, Medicare, caruman padanan rancangan persaraan dan insurans kesihatan. Kos ini masih akan ditanggung oleh majikan semasa pekerja sedang bercuti. Kemudian ada kos untuk menggantikan pekerja yang bercuti. Bolehkah kerja menunggu? Bolehkah rakan sekerja mengambil alih? Adakah syarikat perlu menyewa temp? Mengendalikan logistik ini memerlukan masa tambahan dan bekerja di pihak pentadbir pejabat, yang, dalam beberapa kes, mungkin perlu dibayar lebih masa.

Faedah Percutian

Waktu percutian berbayar menguntungkan pekerja dan syarikat. Masa yang terluang memberi pekerja masa untuk meremajakan. Itu boleh menyebabkan peningkatan produktiviti dan lebih sedikit kesilapan atau kemalangan di tempat kerja. Percutian berbayar juga penggalak semangat yang luar biasa. Pekerja yang mengisi semula merasa lebih dihargai dan mungkin akan tetap bekerja lebih lama. Ini membawa kepada penurunan perolehan, dan perolehan sangat mahal bagi syarikat. Akhirnya, percutian dapat digunakan sebagai faedah insentif. Semakin lama pekerja tinggal di syarikat, semakin banyak masa percutian yang akan dia terima.

Trend Percutian Berbayar

Sejak awal 1990-an, waktu percutian berbayar di sektor swasta tetap stabil. Walau bagaimanapun, cuti peribadi berbayar telah meningkat secara mendadak dalam jangka masa yang sama. Hanya 14 peratus pekerja sektor swasta yang telah mendapat cuti peribadi pada awal tahun 1990-an. Kurang dari 20 tahun kemudian, jumlah itu meningkat dua kali ganda menjadi 37 peratus. Kos majikan untuk semua cuti bergaji pada dasarnya tetap stabil sebagai peratusan pampasan.

Dividen Percutian

Waktu percutian berbayar adalah keuntungan. Amerika Syarikat adalah satu-satunya negara perindustrian utama yang tidak - menurut undang-undang - menjamin pekerja mendapat cuti. Baru-baru ini pada tahun 2009, Kongres berusaha untuk meminda Akta Piawaian Buruh yang Adil untuk memasukkan waktu percutian berbayar wajib. Tetapi walaupun ada alasan bahawa percutian itu baik untuk syarikat dan pekerja, langkah itu gagal.