Kepentingan Kesedaran Jenama

Kesedaran jenama adalah aspek terpenting dalam kempen pemasaran, paling tidak pada awalnya. Memperkenalkan calon pelanggan kepada produk atau perkhidmatan dengan cara yang betul penting, kerana sama seperti bertemu dengan orang - dengan kesedaran jenama - jumlah tera pertama. Sejauh mana produk diiktiraf terletak pada kesedaran jenamanya, yang dapat membuat atau memecah keuntungan jenama. Dengan cara manakah pentingnya kesedaran jenama? Apakah faktornya?

Mengapa Membina Jenama Anda?

Cepat, fikirkan minuman ringan. Sebuah kereta. Kasut lari. Kemungkinan besar, nama jenama tertentu terlintas di fikiran untuk setiap item. Identiti jenama meninggalkan kesan jangka panjang di minda pengguna. Membina kesedaran jenama yang berjaya meningkatkan kemungkinan bahawa apabila pelanggan memikirkan minuman ringan mereka akan memikirkan anda jenama minuman ringan. Atau kasut. Atau apa sahaja produk lain yang anda ada dalam perniagaan penjualan. Membina jenama adalah aktiviti pelbagai aspek dan berterusan yang boleh menjadi penting bagi kejayaan syarikat anda.

Kepentingan Logo

Sebaik sahaja seseorang menyebut salah satu kedai "kotak besar", pertama kali terlintas di fikiran? Kemungkinannya, itu logo: Bulatan merah sasaran; Huruf tebal hitam dan kuning Best Buy; dan papan tanda oren elektrik Home Depot, adalah semua contoh kesan kekal yang ada pada logo terhadap kesedaran jenama. Pilihan bentuk, warna, dan fon semuanya penting untuk membuat gambar yang tidak hanya mempengaruhi ingatan orang tetapi juga menjalin hubungan positif.

Sering kali, ahli psikologi diberi nasihat ketika pemasar ingin membuat logo yang sangat kuat, kerana ahli psikologi dapat memberi nasihat mengenai bentuk dan warna mana yang mempunyai kaitan positif dengan sudut pemasaran produk individu atau syarikat. Logo yang berjaya akan menyampaikan apa yang bakal diperoleh pengguna dari perniagaan anda.

Strategi Media Sosial

Iklan yang disasarkan di Twitter, Facebook, Pinterest, Instagram, dan di outlet lain dapat digunakan dalam berbagai cara. Kesedaran jenama bukan sahaja dapat dibeli dengan membeli iklan, tetapi juga syarikat dapat berinteraksi dengan pangkalan pasar mereka yang ada, dan melalui pangkalan itu, mereka memperluas jangkauan mereka. Katakan bahawa syarikat meminta pelanggan untuk mengambil gambar diri mereka dengan produk mereka, yang melayakkan mereka mendapat barang dagangan percuma.

Ramai rakan dan keluarga pelanggan itu, yang mungkin belum pernah mendengar tentang produk itu, sekarang bukan hanya akan belajar mengenai produk itu tetapi juga akan mempunyai kaitan positif secara automatik dengannya, kerana seseorang yang mereka kenal menikmatinya. Kesedaran jenama yang dibina melalui media sosial adalah cara terbaik untuk mengekalkan pelanggan yang ada sambil memasuki pasaran baru, dengan orang yang mungkin tidak pernah mendengar produk tersebut dengan cara lain.

Strategi Pemasaran Tradisional

Penerbitan yang disasarkan, seperti majalah berasaskan industri atau iklan radio, memusatkan perhatian pendengar atau penonton pada aspek jenama yang menjadikan jenama itu tidak dapat dilupakan. Paparan di kedai yang menonjolkan logo jenama yang digabungkan dengan harga khusus membolehkan kesedaran jenama ketara, terutamanya jika paparan diletakkan di dekat penutup atau di tempat pembayaran untuk meningkatkan penjualan impuls.

Menjadikan produk berada dalam pandangan pelanggan dan membolehkan mereka melihat produk itu sendiri, mewujudkan hubungan yang meningkatkan kesedaran jenama yang kuat.

Media baru dalam teknologi abad ke-21 bermaksud bahawa perkahwinan visual dan suara menimbulkan harapan untuk kesedaran jenama yang sangat mendalam. Pasaran lebih kompetitif berbanding sebelumnya. Kesedaran jenama yang dibuat dengan teliti mendorong produk atau perkhidmatan ke hadapan, berbanding produk lain.