Latihan untuk Membangunkan Teknik Penyoalan yang Baik

Mempelajari teknik menyoal dengan baik membantu pekerja di perniagaan kecil anda mendapatkan maklumat yang mereka perlukan tanpa meluangkan masa untuk mengemukakan banyak soalan atau soalan yang salah. Teknik-teknik ini dapat meningkatkan interaksi pekerja dengan pelanggan atau membantu menyelesaikan masalah dengan projek perniagaan atau program komputer yang digunakan di tempat kerja. Berlatih mengemukakan soalan menawarkan satu cara untuk belajar mengemukakan soalan yang baik.

Jenis Soalan

Lakukan latihan di mana pekerja menentukan pelbagai jenis soalan dan kenal pasti jenis soalan yang diajukan. Fokus pada soalan tertutup dan soalan terbuka. Perkenalkan teknik untuk mengembangkan pertanyaan terbuka, seperti memulai pertanyaan dengan "mengapa" atau "bagaimana" atau mengajukan soalan yang memerlukan lebih dari satu kata atau satu frasa untuk jawapan. Beri senario mengejek pekerja dan minta mereka berlatih mengemukakan soalan menggunakan pelbagai jenis soalan, menjelaskan jenis mana yang paling berkesan untuk situasi tersebut.

Permainan Meneka

Main permainan tekaan sederhana untuk membantu pekerja belajar mengemukakan soalan yang baik. Mainkan versi "20 Soalan" di mana pekerja hanya mempunyai banyak soalan untuk meneka objek, nama selebriti atau tajuk filem yang ditulis pada kad indeks. Untuk permainan yang lebih interaktif, letakkan kad yang mengandungi separuh daripada pasangan atau benda atau perkataan yang terkenal di punggung setiap pekerja dan minta pekerja mengemukakan soalan untuk mengetahui apa yang kad itu katakan dan kemudian cari separuh pasangan yang lain. Idea untuk pasangan merangkumi Romeo dan Juliet, garam dan lada, ya dan tidak atau pasangan selebriti yang popular.

Analisis Soalan

Galakkan pekerja untuk mengembangkan kriteria untuk soalan yang baik. Contohnya, soalan yang baik adalah ringkas, relevan dan mudah difahami. Berkongsi contoh soalan yang tidak baik dengan pekerja dan minta mereka menggunakan kriteria mereka untuk menentukan bagaimana soalan itu dapat diperbaiki. Anda mungkin ingin memberikan soalan kepada pekerja dan minta mereka menganalisis apa yang ingin diketahui oleh penanya dengan mengemukakan soalan tersebut. Sekiranya matlamat soalan yang diajukan tidak dapat ditentukan dengan mudah, mungkin itu adalah soalan yang buruk.

Kewartawanan Penyiasatan

Benarkan pekerja bertindak sebagai wartawan penyiasat semasa sesi latihan. Berpura-pura mereka menemuramah calon pekerjaan dengan syarikat dan mesti mengemukakan beberapa soalan untuk menentukan sama ada calon itu sesuai dengan pekerjaan itu. Beri masa yang ditetapkan kepada pekerja untuk menemu ramah antara satu sama lain dan berikan gambaran ringkas mengenai kehidupan pekerja yang ditemuduga kepada anggota kumpulan yang lain. Jemput pekerja untuk bercerita, tetapi bukannya menceritakannya dengan cara tradisional, kongsi maklumat dari cerita hanya berdasarkan soalan yang ditanyakan oleh pekerja.