Cara Mencari & Menghapus Pautan Rusak di iTunes

Banyak perkara boleh berlaku untuk meninggalkan pautan di pustaka iTunes anda yang tidak lagi sesuai dengan fail muzik. Pautan yang terputus ini mengganggu dan merosakkan perpustakaan iTunes anda, terutamanya jika anda mempunyai sejumlah besar lagu. Sekiranya anda menggunakan iTunes untuk mempamerkan karya anda dalam urus niaga perniagaan, pautan yang rosak boleh membuang masa dan memalukan di hadapan pelanggan.

1

Buka iTunes dan klik pada menu "Fail". Pilih pilihan "Senarai Main Baru". Namakan senarai main "Semua Filem Langsung" dan salin keseluruhan perpustakaan anda ke dalam senarai main. Seluruh perpustakaan anda mungkin mengandungi media selain fail muzik. Beberapa pautan ini mungkin juga tidak ada

2

Klik pada menu "Fail" dan pilih "Senarai Main Pintar Baru."

3

Centang kotak "Padankan peraturan berikut". Tukar pilihan drop-down pada peraturan pertama menjadi "Senarai Main" "" "" Muzik. " Pilihan untuk membuat peraturan mengandungi tiga kemungkinan pilihan. Pilihan yang betul ditunjukkan oleh tiga pilihan dalam tanda kutip, masing-masing.

4

Klik pada butang tambah di sebelah kanan peraturan pertama untuk menambahkan peraturan kedua.

5

Tukar pilihan drop-down pada peraturan kedua menjadi "Senarai Main" "bukan" "Semua Fail Langsung." Tambahkan peraturan tambahan untuk mengelakkan penghapusan podcast, buku audio dan videocast, jika anda mempunyai jenis media di perpustakaan anda.

"Podcast" "is" "Palsu" "Jenis" "tidak mengandungi" "Terdengar" "Jenis" "tidak mengandungi" "MPEG"

6

Klik pada kotak centang "Kemas kini Langsung" dan buat senarai main dengan mengklik butang OK di bahagian bawah kotak dialog. Namakan senarai main pintar baru "Fail Hilang."

7

Pilih semua fail dalam senarai main "Fail Hilang" dan hapus fail tersebut. Padamkan fail dari senarai main menggunakan "Shift-Delete" pada mesin Windows dan "Option-Delete" pada Mac.