Pemecah Ais untuk Latihan Kepelbagaian

Melatih pengurus anda dan pekerja bawahan mereka dalam amalan kepelbagaian dapat mengelakkan konflik di tempat kerja dan memastikan anda mengekalkan pekerja terbaik yang ada. Dengan kata lain, jika perniagaan anda menghargai pekerja berdasarkan kemahiran dan kemampuan daripada latar belakang kaum dan etnik, jantina atau orientasi seksual, anda akan mempunyai tenaga kerja yang lebih produktif. Sesi latihan kepelbagaian anda boleh dibuka dengan pemecah ais yang menyediakan peserta untuk konsep seperti toleransi, rasa hormat dan menyelesaikan konflik.

Melangkah ke Depan dan Belakang

University of Wisconsin mencadangkan pemecah ais untuk membuat para peserta menyedari cara beberapa kumpulan disukai. Minta kakitangan anda berbaris menghadap ke tengah bilik. Mereka harus meletakkan diri mereka sekurang-kurangnya selangkah dari dinding di belakang mereka. Baca kriteria untuk melangkah ke hadapan atau ke belakang. Contohnya, anda mungkin berkata, "Sekiranya anda merasa boleh pergi berbelanja sendiri pada bila-bila masa yang anda inginkan tanpa diganggu atau diikuti, majulah." Cadangan lain untuk melangkah ke hadapan termasuk, "Orang-orang dari etnik anda tidak pernah dilarang mengundi," "Orang-orang dari jantina atau bangsa anda tidak pernah diluluskan untuk kenaikan pangkat dengan alasan selain kemahiran atau kebolehan" dan "Anda tidak merasa perlu didik anak-anak anda mengenai prasangka perkauman untuk memastikan mereka selamat. " Peserta mundur jika, "Anda merasa ada sedikit orang dari latar belakang anda di tempat kerja, "" Anda mengesyaki orang dari latar belakang anda mempunyai masa yang lebih sukar untuk menjadi pengurus "atau" Saya rasa saya tidak dapat berpindah ke mana sahaja yang saya mahukan dan merasa diterima di kawasan kejiranan. "Anda boleh tambah penerangan lain agar sesuai dengan kakitangan anda. Perbincangan yang berikut harus memberi tumpuan kepada siapa yang ketinggalan di dinding dan mengapa.

Perbincangan Hormat

Latihan sederhana dari Critical Multicultural Pavilion meminta setiap peserta berjalan ke peserta lain yang tidak pernah dia temui. Setelah memperkenalkan diri, pasangan harus membincangkan rasa hormat dan apa maksudnya di tempat kerja. Ikuti ini dengan perbincangan mengenai topik-topik yang muncul, dan minta pelatih menerangkan segala kejutan yang mereka hadapi. Sebagai contoh, ketahui apakah ada yang mengetahui tentang sikap hormat yang tidak mereka fikirkan sebelumnya, atau itu akan berbeza dalam budaya mereka.

Berjalan dan Berjalan Bersama

University of Iowa mencadangkan permainan di mana dua peserta berdiri di belakang bilik di belakang bilik. Pelatih yang selebihnya menyebut perbezaan antara kedua orang tersebut. Dengan perbezaan masing-masing, keduanya melangkah selangkah. Apabila mereka berjauhan dengan ruang yang diizinkan, mereka berpusing. Penonton sekarang menyeru persamaan, hingga keduanya bersemuka. Bincangkan sifat perbezaan berbanding sifat persamaan.

Permainan Surat Kepelbagaian

IMarketingSolutions.com mencadangkan latihan di mana anda menyebut "Permainan Kepelbagaian" secara menegak pada flip chart. Minta pelatih bekerja secara berpasangan selama tiga minit, dengan mengemukakan kata-kata yang bermula dengan setiap huruf di carta anda dan yang menggambarkan kepelbagaian. Sebagai contoh, "D" mungkin menimbulkan "perbezaan", sedangkan "i" dapat mewakili "selera individu", dan "v" mungkin menyarankan "berbagai sudut pandang." Minta pasukan untuk berkongsi, menerangkan mengapa mereka memilih kata-kata mereka.