Alahan di Tempat Kerja: Hak Pekerja

Pekerja anda mempunyai kebolehan dan bakat yang berbeza. Sebilangan dari mereka juga mungkin mempunyai alahan dan kepekaan, ada yang berpotensi mengancam nyawa. Sebagai pemilik atau pengurus perniagaan, anda perlu mengetahui hak-hak pekerja ini sebagaimana yang diatur oleh agensi persekutuan seperti Pentadbiran Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan, Suruhanjaya Peluang Pekerjaan Sama dan Akta Orang Kurang Upaya Amerika.

Alergen di Tempat Kerja

Reaksi alahan adalah tindak balas yang berlebihan terhadap bahan yang biasanya tidak mempengaruhi seseorang. Seorang pekerja alahan mungkin bertindak balas terhadap bahan kimia dalam bekalan pejabat, seperti toner di mesin fotokopi atau kartrij pencetak. Dia mungkin bertindak balas terhadap bahan kimia yang digunakan untuk membersihkan ruang pejabat. Dia juga berhak mendapat tempat tinggal yang berpatutan untuk alahan makanan.

Dua jenis reaksi alahan mempengaruhi bagaimana anda, sebagai majikan, bertindak balas terhadap pekerja dengan kepekaan yang didokumentasikan, lapor Cornell University. Yang pertama adalah hipersensitiviti atau reaksi dalam sistem imun pekerja anda. Sistem ketahanan badannya bertindak balas secara normal dengan gejala demam, bersin, sesak nafas, gejala asma atau kepekaan kulit / sentuhan.

Reaksi kedua berpotensi lebih mematikan. Ini adalah kejutan anafilaksis - badan pekerja anda bertindak balas terhadap alergen dengan tindak balas antibodi yang menyebar ke seluruh tubuhnya jika alergen telah memasuki sistem peredaran darahnya.

Bertanya kepada Pekerja Mengenai Alahan

Apabila pekerja anda membawa dokumentasi perubatan mengenai alahannya, dengan permintaan untuk penginapan majikan, Akta Orang Kurang Upaya Amerika mungkin meminta anda memberikannya penginapan yang diperlukan kepadanya. Asma dan alahan kedua-duanya memenuhi syarat sebagai kecacatan di bawah ADA, menurut Asma dan Alergi Foundation of America. Walaupun tahap alergen yang diketahui lebih rendah daripada yang diperlukan oleh peraturan alergi OSHA, sistem pekerja anda mungkin begitu sensitif sehingga tubuhnya bertindak balas secara berlebihan ke tahap alergen yang lebih rendah.

Sekiranya pekerja anda bekerja di kawasan dengan orang lain yang tidak mengalami reaksi yang sama, kepatuhan anda dengan ADA mungkin termasuk memberikan perlindungan fizikal seperti sarung tangan atau alat pernafasan. Tempat penginapan lain mungkin membenarkan pekerja anda bekerja pada jam-jam ketika pendedahannya terhadap alergen yang diketahui akan berkurang. ADA juga mungkin memerlukan anda mempunyai nombor telefon kecemasan di tangan atau untuk membiarkan pekerja anda menyimpan ubat-ubatan di dekatnya.

Hak di bawah EEOC

EEOC mencadangkan peraturan baru yang menangani masalah pernafasan dan alergi yang teruk. Di bawah peraturan baru yang dicadangkan, seorang pekerja alahan yang menderita asma apabila terkena minyak wangi, asap rokok atau agen pembersih dikenal pasti sebagai orang kurang upaya.

Perubahan peraturan yang diusulkan ini berlaku setelah Kongres membuat perubahan yang signifikan terhadap ADA pada tahun 2009. Salah satu perubahan terbesar menunjukkan apakah penurunan yang berkaitan dengan alergi secara substansial membatasi aktiviti kehidupan utama. Soalan ini sekarang mesti dijawab tanpa mempertimbangkan keadaan yang meringankan. Sekiranya kemerosotan pekerja itu aktif dan menghadkan aktiviti kehidupan yang besar, dia dianggap sebagai orang kurang upaya.

Bolehkah Anda Telecommute?

Mahkamah rayuan ragu untuk memasukkan telecommuting sebagai tempat penginapan yang berpatutan kerana satu prinsip pekerjaan adalah kehadiran tetap di tempat kerja. Mahkamah Sirkuit Ketujuh di Chicago, Illinois, misalnya, percaya bahawa kerja berpasukan di bawah pengawasan tidak dapat dilakukan di rumah tanpa ada penurunan prestasi yang ketara.

EEOC mempunyai sudut pandang yang berbeza mengenai persoalan ini - ia mengatakan bahawa membenarkan pekerja yang kurang upaya untuk melakukan telekomunikasi mungkin merupakan tempat penginapan yang wajar yang harus dipertimbangkan oleh majikan.