Cara Membuat Flip Chart di YouTube

Tenaga pengajar dari semua jenis menggunakan flip chart - biasanya pad kertas besar yang dipaparkan di easel - dalam tetapan kelas untuk mendokumentasikan perkara penting yang dibuat semasa persembahan. Guru kelas boleh menggunakan alat perisian seperti Promethean's ActivInspire untuk membuat dan berkongsi pelajaran interaktif. Anda juga dapat membuat flip chart sederhana untuk dipaparkan di YouTube dengan membuat halaman anda di Paint, mengimportnya ke Windows Live Movie Maker, mengeksportnya sebagai fail WMV dan memuat naiknya ke YouTube. Walaupun lebih ringkas, gunakan Editor Video YouTube untuk membuat flip chart yang dapat meningkatkan bengkel, seminar atau kelas anda.

1

Akses Editor Video YouTube dengan masuk ke akaun YouTube anda, mengklik nama anda di kanan atas dan mengklik pilihan menu "Pengurus Video". Klik tab "Penyunting Video" untuk memulakan.

2

Klik tab "a" untuk menambah teks. Anda boleh memaparkan dua baris teks; menyimpan maklumat dengan ringkas dan jelas. Tujuan flip chart adalah untuk melengkapkan arahan anda, bukan menggantikannya.

3

Arahkan kursor ke atas gambar "Judul Terpusat" dan klik ikon "+" untuk menambahkannya ke garis masa. Anda juga boleh menyeret dan melepaskannya ke garis masa. Ganti perkataan "Teks Tajuk" dengan teks halaman flip chart pertama anda. Contohnya, masukkan "Nota Kelas" dan klik butang "Simpan". Anda boleh menukar saiz fon dari besar ke sederhana atau kecil. Anda juga boleh menukar warna fon; sebagai contoh, anda boleh menggunakan warna merah untuk menunjukkan kehati-hatian dan hijau untuk menunjukkan tindakan yang diinginkan.

4

Ulangi langkah 3 untuk setiap halaman flip chart anda. Pastikan ayat anda pendek. Ringkaskan objektif pembelajaran anda dengan tip tertentu. Contohnya, ketik "Ingat untuk memulakan projek apa pun dengan membuat rancangan komprehensif" di halaman carta kedua

5

Tambahkan peralihan antara halaman carta balik dengan mengklik ikon "Peralihan". Klik ikon "+" untuk menambahkan peralihan ke garis masa. Peralihan membantu peserta anda mengenali topik baru.

6

Tambahkan audio dengan mengklik ikon tab "Audio". Ia seperti nota muzik. Pilihan audio muncul. Ini berasal dari perpustakaan YouTube. Klik ikon "+" untuk menambahkan trek audio ke garis masa. Anda juga boleh menyeret dan melepaskan trek audio.

7

Tambahkan video dengan mengklik ikon video. Muat naik kandungan flip chart tambahan. Format fail yang disokong termasuk fail fail WebMD, .MPEG4, 3GPP dan MOV, .AVI, .MPEGPS, .WMV dan .FLV.

8

Namakan projek anda dan klik butang "Terbitkan". Anda dapat mengubah pengaturan dari "Umum" menjadi "Pribadi" dengan mengklik nama pengguna Anda, mengklik pilihan "Pengurus Video" dan mengklik butang "Edit" pada flip chart anda. Pilih pilihan "Maklumat dan Tetapan". Klik pada pilihan "Peribadi" pada menu drop-down "Tetapan Privasi". Klik butang "Simpan Perubahan".