Cara Menetapkan Memori Maya Kembali ke Pengaturan Lalai di Windows XP

Memori maya sistem anda membolehkan komputer anda berfungsi dengan lebih berkesan dengan menggunakan ruang cakera keras yang tersedia sebagai memori fizikal, atau dikenali sebagai RAM. Di persekitaran rumah dan korporat, ini membolehkan anda menjimatkan lebih banyak wang kerana memori maya membantu mengimbangi kekurangan rakan sejawatnya. Sekiranya anda membeli RAM yang mencukupi untuk komputer berasaskan Windows XP, anda mungkin ingin merebut kembali ruang cakera dengan menetapkan memori maya kembali ke lalai.

1

Navigasi dari menu "Mula" dan klik "Jalankan." Dari kotak dialog Jalankan, ketik "sysdm.cpl" (tanpa tanda petik) dan klik "OK." Dialog System Properties muncul.

2

Klik tab "Lanjutan". Di bawah bahagian Prestasi, klik butang "Tetapan". Dialog Pilihan Prestasi muncul.

3

Klik tab "Lanjutan". Dari bahagian Memori Maya, klik butang "Ubah". Dialog Memori Maya muncul.

4

Pilih pemacu cakera keras yang ingin anda ubah dari bahagian Pemacu [Volume Label], seperti unit simpanan utama anda atau kelantangan luaran.

5

Klik butang radio "Saiz Diuruskan Sistem", yang terletak di bawah bahagian "Ukuran Fail Paging untuk Pemacu Terpilih". Tetapan lalai ini membolehkan sistem operasi menggunakan sejumlah ruang cakera keras yang diperlukan.

6

Klik "OK" untuk menerapkan semua perubahan, dengan berkesan menetapkan memori maya ke tahap lalai.