Cara Memperbaiki Suara Optik pada Mac Mini

Komputer Macintosh memungkinkan untuk mengubah tetapan audio pada Mac Mini melalui Pilihan Sistem. Kemungkinannya, tetapan pada output atau input audio optik anda tidak disiapkan dengan betul jika anda mengalami masalah. Perniagaan yang menggunakan Mac Mini untuk aplikasi penyuntingan video atau audio perlu mengetahui cara menyelesaikan dan membetulkan masalah suara pada Mac Mini untuk hasil terbaik. Sekiranya selepas menyelesaikan masalah, audio masih tidak berfungsi, hubungi kedai runcit Apple yang sah untuk mengetahui kemungkinan pembaikan.

1

Pilih "Keutamaan Sistem" dari menu Apple.

2

Klik pilihan "Bunyi" yang terletak di bawah bahagian Perkakasan.

3

Pilih tab "Kesan Bunyi". Pastikan bahawa peranti output yang anda kehendaki dipilih dalam menu drop-down "Play Sound Effects Through:"

4

Tandakan "Volume Output" dan pastikan bahawa kotak centang "Bisukan" tidak dicentang.

5

Klik tab "Output" dan pastikan kotak centang "Bisukan" di sebelah "Volume Output" tidak dicentang.

6

Tutup kotak dialog "Bunyi".

7

Klik "Pergi" dari bar menu dan kemudian pilih "Utiliti."

8

Klik pada ikon "Audio Midi Setup".

9

Pilih pilihan "Built-In Output" dari senarai di bar sisi.

10

Klik pada menu drop-down "Format" dan tetapkan ke 44100.0 Hz. Walaupun MacBook anda boleh dimainkan pada frekuensi yang lebih tinggi, yang terbaik adalah memastikannya dapat dimainkan pada kualiti CD standard iaitu 44100.0 Hz. Tetapkan menu lungsur seterusnya ke 2ch-16bit Integer. Ini memberikan anda suara berkualiti CD sepenuhnya.

11

Klik pada butang "Konfigurasikan Pembesar Suara" di bahagian bawah skrin. Pastikan anda mempunyai persediaan yang betul untuk pembesar suara anda.