Fungsi dari Kategori yang berbeza dalam Excel

Untuk menganalisis perbelanjaan gaji syarikat anda, anda mungkin membuat spreadsheet Excel dan menggunakan beberapa fungsi dalam kategori Kewangan atau Matematik & Trigonometri. Untuk membuat spreadsheet harga, anda mungkin menggunakan fungsi dalam kategori Pangkalan Data atau Carian & Rujukan. Oleh kerana terdapat ratusan fungsi untuk dipilih, Excel mengelompokkan fungsi menjadi beberapa kategori untuk memudahkan mencari fungsi yang tepat untuk pengiraan tertentu. Walau bagaimanapun, kategori hanya untuk kemudahan dan tidak menentukan bagaimana atau kapan fungsi kategori yang berlainan di Excel dapat digunakan bersama.

Kategori

Excel mengelompokkan fungsi menjadi 12 kategori: Keserasian, Kubus, Pangkalan Data, Tarikh dan Masa, Kejuruteraan, Kewangan, Maklumat, Logik, Carian & Rujukan, Matematik & Trigonometri, Statistik dan Teks. Terdapat kategori tambahan untuk fungsi yang ditentukan pengguna yang dipasang dengan tambahan.

Jenis Data

Fungsi dalam semua kategori berkongsi sekumpulan jenis data yang sama seperti nombor, teks, tarikh dan Boolean. Setiap fungsi menerima satu atau lebih parameter jenis tertentu dan mengembalikan nilai jenis tertentu. Sebagai contoh, fungsi SUM menerima dua nombor dan mengembalikan nombor. Fungsi dari pelbagai kategori dalam Excel sering mengembalikan jenis data yang sama. Sebagai contoh, fungsi DATEVALUE dalam kategori Tarikh & Masa juga mengembalikan nilai angka, yang merupakan perwakilan siri rentetan watak.

Ungkapan majmuk

Anda boleh membuat ungkapan gabungan menggunakan fungsi dalam kategori yang berbeza selagi jenis data sesuai. Padankan jenis data output dari satu fungsi ke jenis data input yang diperlukan oleh fungsi lain ketika anda menggunakannya bersama-sama. Sebagai contoh, gabungkan fungsi dari Math & Trigonometry dengan fungsi dari kategori Logik untuk mengelakkan kemungkinan ralat "divide-by-zero" dalam pengiraan, seperti dalam contoh di bawah. Rumus menggunakan fungsi IF untuk menguji sama ada pembahagi lebih besar daripada sifar sebelum melakukan pembahagian; jika tidak, ia mengembalikan sifar. Ujian logik dan pembahagian menggunakan formula SUM dari kategori Math & Trigonometry.

= JIKA (SUM (C1: C4)> 0, SUM (A1: A4) / SUM (C1: C4), 0)

Pelbagai Penyelesaian

Selalunya terdapat lebih daripada satu cara untuk mencapai hasil yang dikira menggunakan fungsi dari kategori yang berlainan di Excel. Sebagai contoh, anda dapat mencari tanda nombor menggunakan fungsi SIGN dalam kategori Math & Trigonometry, seperti dalam:

= TANDA (A1).

Anda boleh mengira hasil yang sama dengan fungsi IF dalam kategori Logik, menggunakan:

= JIKA (A1> 0, "+ 1", JIKA (A1 <0, "- 1", 0)).