Firefox Tidak Akan Menghapus Tapak yang Dikunjungi di Bar Alamat

Apabila anda menggunakan Mozilla Firefox untuk melayari laman web pesaing atau maklumat penyelidikan untuk rancangan perniagaan anda, penyemak imbas secara automatik cuba melengkapkan secara automatik URL laman web yang anda taip ke bar alamat. Untuk menjangkakan ke mana anda mahu pergi, ia menggunakan sejarah tempat yang pernah anda kunjungi. Sekiranya anda tidak menyukai tingkah laku ini dan tidak mahu Firefox mengingat aktiviti anda, anda boleh menyesuaikan tetapan penyemak imbas untuk menghadkan berapa banyak perisian yang menyimpan sejarah dalam talian anda.

Matikan Sejarah Penyemakan Imbas

Salah satu tetapan yang dapat dikonfigurasi pengguna di Firefox adalah pilihan untuk "Ingat Sejarah Pelayaran dan Muat Turun Saya." Apabila diaktifkan, tetapan ini membolehkan penyemak imbas memadankan laman web yang telah anda lawati dengan alamat Web ketika anda mula mengetiknya di bar alamat. Ciri pelengkap automatik ini dapat menjimatkan masa dan ketukan kekunci; tetapi kadang-kadang apabila alamat yang tidak anda inginkan dimasukkan, itu boleh menjadi gangguan. Untuk mematikan ciri ini, anda mengklik pada butang "Firefox" dan memilih "Pilihan." Panel Privasi dalam kotak dialog Pilihan merangkumi tetapan yang boleh anda gunakan untuk membuat Firefox selalu, tidak pernah atau selektif mengingat sejarah.

Kosongkan Sejarah Penyemakan Imbas buat sementara waktu

Sekiranya anda mahu Firefox menyimpan sejarah penyemakan imbas anda sepanjang masa, tetapi anda ingin membuang entri terkini, anda boleh menghapusnya tanpa mengubah tetapan anda. Apabila anda mengklik pada butang "Firefox", pilih menu "Sejarah" dan pilih "Hapus Sejarah Terkini." Kotak dialog terbuka yang membolehkan anda memilih segmen sejarah yang akan dihapus - satu jam, dua jam, empat jam, hari semasa atau "Segala-galanya" jika anda lebih suka menghapus semua itu. Butang "Butiran" mendedahkan senarai kotak centang yang boleh anda gunakan untuk memilih jenis maklumat sejarah yang ingin anda hapus, termasuk menyemak imbas dan memuat turun, borang dan carian, kuki, data yang tersimpan dalam cache penyemak imbas, butiran log masuk, maklumat bahawa laman web simpan ke sistem dan pilihan tempatan anda yang mempengaruhi laman web yang anda lawati.

Edit Sejarah Penyemakan Imbas Secara Manual

Bersama dengan memilih tetapan keseluruhan yang mengehadkan atau membersihkan entri sejarah di mana anda pernah berada di Web, anda dapat memangkas item individu atau berbilang dari sejarah penyemakan imbas anda dengan menghapusnya secara manual. Setelah anda melakukan ini, Firefox tidak lagi menggunakan URL tersebut untuk melengkapkan secara automatik apa yang anda taipkan di baris alamat. Untuk mendedahkan tetingkap perpustakaan Firefox, klik pada butang "Firefox", pilih menu "Sejarah" dan pilih "Tunjukkan Semua Sejarah." Tinjau senarai atau cari alamat Web tertentu dengan menaip sebahagiannya ke dalam bidang Sejarah Carian dan tekan "Enter." Klik kanan pada mana-mana entri dan pilih "Lupakan Tentang Laman Ini" untuk menghapusnya. Langkah ini juga menghapus kuki, sejarah muat turun, fail cache, kata laluan dan maklumat log masuk,data bentuk dan pop timbul yang berkaitan dengan laman web yang anda alih keluar.

Mod Penyemakan Imbas Peribadi

Apabila anda memilih mod Penyemakan Imbas Peribadi, satu tetapan mengarahkan Firefox untuk tidak menyimpan sejarah penyemakan imbas, carian dan muat turun anda. Penyedia perkhidmatan Internet anda dan laman web yang anda lawati masih dapat melacak anda dengan alamat IP anda, yang mengenal pasti komputer anda ketika anda melayari Web, atau melalui kuki penyemak imbas. Walaupun Penyemakan Imbas Peribadi tidak memberikan nama samaran dalam talian yang sebenar, apabila anda memasukkan URL hanya input anda yang muncul. Untuk menetapkan Penjelajahan Peribadi sebagai pilihan lalai anda, klik butang "Firefox" dan pilih "Pilihan." Di panel Privasi pada kotak dialog Opsi, tetapkan menu drop-down "Firefox Will" ke "Use Custom Settings for History" dan kemudian aktifkan kotak centang untuk "Sentiasa Gunakan Mod Penyemakan Diri". Anda juga boleh menghidupkan dan mematikan Penyemakan Imbas Peribadi dari "Firefox"menu utama butang, walaupun pilihan ini hanya berterusan sehingga anda menutup Firefox.

Maklumat Versi

Maklumat dalam artikel ini berlaku untuk Mozilla Firefox 19 pada Windows 8. Ini mungkin sedikit berbeza atau ketara dengan versi atau produk lain.