Bagaimana Menjual Barang di Jabatan Hasil

Sama ada anda menjalankan rangkaian kedai runcit besar atau pasar ibu-dan-pop, berniaga atau memaparkan produk anda dengan cara yang menarik dapat menarik minat pelanggan untuk melakukan pembelian. Sebagai barang yang mudah rosak, semakin baik hasilnya kepada pelanggan, semakin besar kemungkinan anda memindahkannya dengan cepat dan tidak kehilangan wang untuk makanan dan sayur-sayuran yang rosak.

Pertimbangkan Kestabilan Makanan

Niaga buah-buahan dan sayur-sayuran anda terlebih dahulu dengan mempertimbangkan sama ada ia adalah barang yang memerlukan kabut biasa, atau lebih baik di persekitaran yang sejuk, atau jika ia stabil di tong sampah, bakul atau rak. Sebagai contoh, bawang dan kentang biasanya boleh dikumpulkan secara pukal dan tidak memerlukan penyejukan atau kabut, sementara tomato, timun dan sayur-sayuran berdaun tahan lebih lama dan kelihatan lebih menarik apabila sejuk dan garing.

Gunakan Warna

Jadikan paparan produk anda kelihatan menarik secara visual dengan mencampurkan kumpulan warna. Contohnya, selada, epal hijau, saderi dan brokoli disatukan. Pengelompokan yang sama, diselingi dengan lada merah, wortel dan labu kuning, muncul dan tangkap mata. Hasil cahaya yang tercermin dalam panel cermin juga menjadikan persembahan anda kelihatan cerah dan berlimpah.

Cantik di Atas

Semasa menjual produk anda, letakkan buah-buahan dan sayur-sayuran yang paling menarik di atas atau di hadapan paparan anda. Sekiranya anda mempunyai produk cacat yang masih boleh dimakan dengan sempurna tetapi tidak cantik untuk dilihat, gerakkannya ke bahagian belakang tong sampah. Lakukan yang terbaik agar produk dan tong buah anda kelihatan simetri dan teratur, membentuk barisan, timbunan atau piramid di mana sesuai untuk menarik mata secara visual. Jangan terlalu banyak membuang tong sampah, tetapi jangan biarkan separuh kosong.

Satu Epal Busuk

Seperti kata pepatah, sebiji epal busuk dapat merosakkan bakul. Oleh itu, penting untuk selalu mengeluarkan buah-buahan dan sayur-sayuran yang rosak dari paparan hasil anda. Bukan hanya reput dan bau busuk yang busuk, mereka juga berpotensi untuk mempercepat kerosakan produk di sekitarnya. Memastikan semua hasil anda kelihatan segar akan membantu anda memindahkannya lebih cepat. Pendekatan ini juga menunjukkan bahawa anda mempunyai kawalan kualiti di kedai anda. Sekiranya sesuatu hampir merosakkan, kurangkan harga untuk penjualan pantas.

Merentas Promosi dan Mempelbagaikan

Kedai anda mungkin membawa pelbagai barang yang berkaitan dengan produk yang, apabila dijual dengan betul, dapat meningkatkan penjualan. Sebagai contoh, jika anda membawa campuran roti pisang, letakkan beberapa kotak di sebelah paparan pisang anda. Sekiranya anda membawa paket rempah salsa, letakkan di sebelah lada, tomato dan bawang anda. Pembalut salad boleh melebihi warna hijau yang di bungkus. Jenis barang dagangan visual ini memberi pengguna idea untuk teknik penyediaan makanan yang mungkin tidak mereka fikirkan ketika mereka berjalan ke kedai.