Dokumen Memfailkan Cukai Sekiranya Saya Memiliki Perniagaan Kecil

Sebagai pemilik perniagaan kecil, anda bertanggungjawab membayar cukai ke atas semua pendapatan yang dihasilkan oleh perniagaan anda. Walaupun perniagaan anda tidak menjana pendapatan sepanjang tahun, anda perlu melaporkan kekurangan pendapatan kepada Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri. Dokumen tepat yang diperlukan untuk memfailkan cukai perniagaan anda berbeza-beza, bergantung pada struktur perniagaan anda. Sekiranya anda memerlukan bantuan untuk melengkapkan borang cukai perniagaan anda, berunding dengan akauntan awam yang disahkan.

Pemilikan Tunggal & LLC

Sekiranya perniagaan kecil anda disusun sebagai syarikat milik tunggal atau syarikat terhad, lengkapkan Borang IRS 1040. Borang ini mudah diisi. Ia adalah bentuk yang sama yang digunakan untuk penyata cukai pendapatan individu. Sebagai tambahan kepada Borang 1040, sertakan IRS Borang 1040 Jadual C dan Borang 1040 Jadual SE. Jadual C digunakan untuk mendokumentasikan keuntungan dan kerugian perniagaan anda. Jadual SE digunakan untuk mengira cukai pekerjaan sendiri.

Perkongsian

Sekiranya perniagaan anda disusun sebagai perkongsian, anda dan pasangan anda melengkapkan borang penyata cukai individu. Setiap pasangan mesti mengisi Borang IRS 1040 dan Jadual SE yang berasingan. Tujuan 1040 adalah untuk mendokumentasikan pendapatan peribadi yang dihasilkan oleh perniagaan. Jadual SE digunakan untuk mengira cukai pekerjaan sendiri yang perlu dibayar, berdasarkan pendapatan yang dijana. Anda dan pasangan anda mesti mengisi Borang IRS 1065 yang berasingan, juga disebut sebagai "Jadual K." Pada Jadual K, anda memasukkan maklumat mengenai keuntungan dan kerugian perkongsian.

S Corporation

Sekiranya perniagaan anda disusun sebagai S Corporation, lengkapkan Borang IRS 1120 S, juga disebut sebagai "Jadual K-1." Jadual K-1 digunakan untuk melaporkan keuntungan dan kerugian syarikat. Jadual K-1 mesti diserahkan kepada setiap pemegang saham syarikat masing-masing. Pemegang saham memerlukan dokumen ini untuk melengkapkan penyata cukai pendapatan peribadinya. Sekiranya syarikat anda menyerahkan pembayaran cukai kepada IRS secara berkala sepanjang tahun, lengkapkan Borang IRS 8109. Borang 8109 menggambarkan pembayaran cukai yang telah dibuat, yang dapat menurunkan jumlah cukai yang harus dibayar.

C Perbadanan

Sekiranya perniagaan anda disusun sebagai C Corporation, lengkapkan Borang IRS 1120-A dan 1120-W. 1120 borang digunakan untuk melaporkan keuntungan dan kerugian perniagaan. Mereka juga digunakan untuk menuntut potongan dan kredit. Lengkapkan Borang IRS 941 untuk melaporkan berapa banyak cukai yang ditahan syarikat daripada gaji pekerja sepanjang tahun. Lengkapkan Borang IRS 940 untuk melaporkan dan mengira cukai pengangguran persekutuan. Sekiranya syarikat anda menyerahkan pembayaran cukai kepada IRS secara berkala sepanjang tahun, lengkapkan Borang IRS 8109.