Lima Jenis Struktur Perniagaan

Semua perniagaan, besar dan kecil, tergolong dalam salah satu daripada lima struktur asas yang menentukan bagaimana ia diatur, bagaimana ia beroperasi dan bagaimana ia menguruskan hal-hal seperti cukai dan liabiliti. Setiap struktur mengandungi kelebihan dan kekurangannya sendiri, dan apa yang berfungsi untuk satu syarikat mungkin menjadi bencana kepada syarikat yang lain. Mempelajari perbezaan antara struktur perniagaan dapat membantu seorang usahawan merancang syarikatnya.

Petua

Perniagaan kecil boleh memilih untuk mengatur sebagai milik tunggal, perkongsian, perbadanan, syarikat S atau syarikat terhad.

Selok-belok Pemilikan Tunggal

Hak milik tunggal adalah syarikat tidak diperbadankan yang dimiliki (dan sering dikendalikan) oleh seorang individu. Ini boleh merangkumi kedai runcit kecil, perkhidmatan mekanik dan juga pencipta atau pemuzik yang ingin menjual produk mereka dalam talian. Cukup mudah untuk mewujudkan kepemilikan tunggal, dan proses menjalankannya cukup mudah. Namun, pemilik tunggal tidak dapat menjual kepentingan dalam perniagaannya untuk mengumpulkan wang, dan pemiliknya bertanggung jawab atas semua hutang dan tuntutan undang-undang perniagaan.

Bersama-sama dalam Perkongsian

Perkongsian serupa dengan hak milik tunggal, kecuali lebih daripada satu orang yang terlibat. Dua atau lebih orang berkumpul untuk bekerja di perniagaan tertentu dan berkongsi keuntungan (atau kerugian) atau perniagaan itu. Seperti hak milik tunggal, perkongsian relatif mudah dibuat dan tidak perlu membayar jenis cukai yang dilakukan syarikat besar. Walau bagaimanapun, rakan kongsi itu sendiri bertanggung jawab atas kerugian dan liabiliti perniagaan, dan perkongsian yang diasaskan pada perjanjian tidak rasmi boleh menghadapi masalah interpersonal ketika syarikat itu berjuang.

Kumpulkan Dana dengan Lebih Mudah sebagai Perbadanan

Syarikat adalah syarikat yang dikendalikan oleh sekumpulan orang yang memiliki saham dalam pemilikan syarikat. Pemegang saham menentukan siapa yang mengendalikan syarikat dan bagaimana ia menjalankan perniagaan, kemudian menerima keuntungan berdasarkan saham saham yang mereka miliki.

Syarikat boleh mengumpulkan dana dengan lebih mudah dan senang daripada perkongsian dan hak milik tunggal dan sering mempunyai akses ke lebih banyak modal permulaan untuk memulakan. Mereka wujud secara berasingan dari orang yang bekerja untuk mereka, yang bermaksud bahawa pemiliknya tidak perlu bimbang tentang tanggungjawab peribadi, dan syarikat itu berterusan walaupun pengasasnya telah bersara.

Sebaliknya, syarikat memerlukan input daripada banyak orang, sering menjadikan mereka lambat bertindak, dan mesti mematuhi piawaian organisasi tertentu seperti mesyuarat pemegang saham tahunan. Mereka juga cenderung membayar lebih banyak cukai dan bayaran yang serupa.

Peraturan Pemegang Saham dalam Syarikat S

S Corporations adalah versi syarikat standard yang sedikit berbeza. Tidak seperti syarikat lain, mereka menyerahkan semua keuntungan, kerugian dan pemotongan cukai kepada pemegang saham mereka, dan bukannya menyerapnya sebagai entiti mereka sendiri. Pemegang saham menyatakan semua pendapatan dari penyata cukai peribadi mereka daripada mencerminkannya melalui syarikat.

Untuk melakukan ini, mereka mesti berpusat di Amerika Syarikat, mereka mesti mempunyai 100 pemegang saham atau kurang, dan pemegang saham tersebut mestilah individu, amanah dan harta tanah Amerika dan bukannya syarikat lain (atau pemegang saham asing).

Hadkan Tanggungjawab Anda Dengan LLC

Syarikat Liabiliti Terhad pertama kali muncul pada tahun 1977, menjadikannya fenomena yang relatif baru. LLC menggabungkan unsur-unsur syarikat dengan unsur perkongsian atau perniagaan yang dimiliki sepenuhnya. Seperti syarikat, pemiliknya tidak bertanggungjawab secara peribadi untuk hutang dan liabiliti lain. Seperti perkongsian dan hak milik tunggal, mereka agak mudah dan memungkinkan untuk operasi cepat. Oleh kerana mereka relatif baru, lebih sedikit preseden undang-undang mengawal tindakan mereka, yang mungkin menimbulkan masalah yang tidak dijangka dalam operasi mereka.