Cara Mengesahkan Akaun Bank untuk Pedagang

Pedagang yang menerima cek sebagai bentuk pembayaran terdedah kepada pelbagai risiko kewangan akibat penipuan, dana yang tidak mencukupi atau akses yang tidak sah. Walaupun beberapa peniaga mempunyai dasar untuk tidak menerima cek apa pun, yang lain ingin menawarkan banyak pilihan pembayaran kepada pelanggan. Seorang peniaga boleh melindungi dirinya dengan mengesahkan maklumat dan akaun bank sebelum menerima cek sebagai pembayaran. Ini dapat mengurangkan jumlah insiden yang melibatkan pembayaran dan bayaran pungutan.

1

Sekiranya anda seorang peniaga, terima hanya cek yang tertera nama akaun cek pada mereka. Minta pengenalan gambar dari penulis cek untuk mengesahkan bahawa orang yang menyerahkan cek adalah sama dengan orang yang disebut di cek.

2

Hubungi bank sekiranya anda menerima cek semasa waktu perniagaan biasa. Sebagai peniaga, anda boleh meminta pengesahan akaun. Anda kemudian memberikan nilai cek kepada wakil bank untuk mengesahkan bahawa terdapat dana yang mencukupi dalam akaun untuk menampung cek tersebut. Bank tidak akan memberi anda maklumat seperti nama pemilik akaun atau baki akaun, tetapi boleh mengesahkan maklumat yang anda berikan secara sah.

3

Langgan perkhidmatan pedagang seperti TeleCheck. Ini adalah sistem digital yang mengesahkan status akaun bila-bila masa dan di mana sahaja. Anda akan diberi nombor pengesahan setelah memasukkan nombor dan jumlah akaun pemeriksaan. Ini melindungi anda daripada aktiviti penipuan. TeleCheck adalah peneraju industri dan digunakan oleh peniaga di seluruh negara.

4

Hantarkan tanda-tanda mengenai polisi pengambilan cek anda, beri tahu pelanggan mengenai yuran yang akan anda kenakan sekiranya anda perlu memungut cek yang dilantunkan.